11:15 / 28.01.2022.

Autor: Kod nas doma/I.Z./HRT

Lea Jugovac o ZOI: Nadam se da ću pokazati najbolje što znam

Lea Jugovac

Lea Jugovac

Foto: Kod nas doma / HRT

Ljubitelji sporta sasvim sigurno znaju da se od 04. do 20. veljače održavaju Zimske olimpijske igre u Pekingu, a Hrvatska će ove godine imati i predstavnicu u snowboardu Leu Jugovac koja će se natjecati u dvije discipline – Slopestyle i Big Air.

- Big Air je najlakše objasniti kao jedan veliki skok na kojem radimo razne trikove i rotacije koje onda suci ocjenjuju, dok je Slopestyle duža staza koja se sastoji od nekoliko različitih skokova i nekoliko elemenata, objašnjava Lea i dodaje kako uvjeti za profesionalno bavljenje snowboardom u Hrvatskoj nisu baš dobri.

- Nužno je stalno putovati u inozemstvo na treninge. Ja sam se počela baviti snowboardom kao mala, prvo sam skijala ali mi je to dosadilo. Prve korake sam započela na Platku na kojem možemo reći da ima više snowboardera nego skijaša, kazala je.

Kao i u svim sportovima tako su i u snowboardu česte ozljede, a Lea ističe kako su najčešće ozljede koljena, ključne kosti i potres mozga.

 - Ja sam odradila dva od tri – potres mozga nekoliko puta i jednom sam imala parcijalnu rupturu koljena, no srećom zaliječeno je bez operacije, poručila je.

Budući da snowboard nije jeftin sport Lea je zahvalna na potpori koju joj pružaju Hrvatski skijaški savez, Hrvatski Olimpijski odbor, Riječki sportski savez, snowboard klub Ri-fun i drugi sponzori.

- Profesionalno bavljenje bilo kojim sportom iziskuje velike financije, i u tom kontekstu moji svi troškovi su pokriveni – odlasci na pripreme, putovanja, skijaške karte i oprema, naglasila je.

Na ZOI se kvalificira 30 žena i 30 muškaraca u disciplini snowboard, a Lea objašnjava kako je to uređeno zbog ravnopravnosti spolova.

- S jedne strane je to jako lijepo i hvalevrijedno, ali s druge strane ne odražava realnu situaciju u brojčanom omjeru - na ostalim svjetskim kupovima uvijek ima više muškaraca nego žena, poručila je Lea koja se u Pekingu nada pokazati najbolje što zna.

- Odvoziti svoje najbolje i najteže trikove, a rezultat kakav bude, zaključila je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!