"Jedina kritika ide na račun veleslaloma koji je nedopustivo kratak"

10.02.2022.

22:36

Autor: K.L./Sport/HRT

Ivica Kostelić

Ivica Kostelić

Foto: HTV / HRT

Ivica Kostelić osvrnuo se u razgovoru za HRT na ovogodišnje Olimpijske igre u Pekingu, postavku veleslalomske staze, Filipa Zubčića i Mikaelu Shiffrin.

- Naravno da će ove Igre doživjeti mnogo kritika, ali moramo biti svjesni jedne stvari. Sve to tako izgleda jer nijedna od zemalja koje imaju veću tradiciju ili kulturu u zimskim sportovima, nije bila spremna uzeti olimpijske igre pa onda se moramo pomiriti s tim, da ako toga nema, olimpijske igre se moraju održati na jednoj ovakvoj destinaciji. Bit će takve kakve jesu. S te strane nema kritika, one idu prvenstveno tim zemljama koje nisu htjele to održati. Same Igre su napravljene izvrsno organizacijski. Ovakvu infrastrukturu može napraviti samo moćna zemlja kao što je Kina, rekao je Kostelić.

Iako je savjetnik hrvatske skijaške reprezentacije pohvalio Kinu kao organizatora, već je ranije uputio kritike na postavku veleslalomske utrke.

- Što se tiče skijaškog dijela natjecanja, moja jedina kritika ide na račun veleslaloma koji je nedopustivo kratak i sa strane FIS-a koji se trebao pobrinuti za to da staza bude primjerena olimpijskim natjecanjima. Oni su rekli da nije bilo "test-eventa" da bi isprobali stazu. No, na prvi pogled se već vidi da je kratka. Po meni, to je promašaj. Oni su imali ulogu u konstrukciji tih staza jer je skijalište napravljeno iz nule. Oni su mogli izabrati bilo koju stazu za veleslalom, a zašto je izbor pao na ovu koja je kratka, to ne znam. Uglavnom se svodi na to, kao što sam i napisao, olimpijskim veleslalom je skoro minutu kraći nego onaj u Naganu 1998., što znači da u njega stane još jedna vožnja. To se ne događa samo na Olimpijskim igrama, mnogo puta u Svjetskom kupu, a sad i ovdje, stvari idu natrag. Nisu na nivou na kojem bi trebale biti, rekao je Kostelić.

Osvrnuo se na šanse Filipa Zubčića u veleslalomu i slalomu.

- Filip je bio zaražen, morao je proći tu karantenu. Sad koliko se ta pauza odrazi na natjecatelju, najbolje se vidi možda na Leoni Popović koja je imala istu situaciju. Treba biti oprezan s prognozama jer i ona i on su imali dugačku pauzu prije odlaska na Igre, nažalost, zbog koronavirusa. S obzirom na to da je došao nešto prije ovdje, nadam se da će uspjeti napraviti nešto priprema i pronaći formu do svojeg nastupa, rekao je Kostelić.

Sjajna Amerikanka Mikaela Shiffrin ima Igre "iz noćne more", nije završila utrku ni u slalomu, ni u veleslalomu.

- Mislim da je na Shiffrin ogroman pritisak, oči su uprte u nju. Mnogo je i pretjerivanja. Njoj je najteže, teško je zadržati hladnu glavu koja bi trebala biti da bi se postigli takvi rezultati. Žao mi je nje i njene situacije, nije joj lako. Ponekad se radi preveliki pritisak na takve natjecatelje, zaključio je Kostelić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!