Čižmešija: Bili smo u centru pažnje, svi su znali od kuda dolazimo

08.02.2022.

22:50

Autor: Sport/M.Š./HRT

Tomislav Čižmešija

Tomislav Čižmešija

Foto: HTV / HRT

U emisiji Pekinški dnevnik prisjetili smo se 8. veljače 1992. godine kada je Hrvatska prvi puta nastupila na olimpijskim igrama kao samostalna i neovisna država.

Tada je na otvorenju, u francuskom Albertvilleu, hrvatsku zastavu nosio klizač Tomislav Čižmešija.

- Ta je odluka zapravo bila dosta iznenadna, da mi uopće idemo, nije bilo vremena za neke velike pripreme, neki show. Treniralo se nešto, ali ne adekvatno.

Emocije su bile vrlo intenzivne, poglavito kada nas je spiker pozvao, ističe.

- Mi smo imali oko mjesec dana priprema, imao sam neku ozljedu u 11. mjesecu. Treme nije bilo, moram priznati, ističe Čižmešija.

Na Olimpijskim igrama u Albertvilleu, osim njega, nastupili su sestra Željka Čižmešija, skijaš Vedran Pavlek te skijaš-trkač Siniša Vukonić.

- Znali su svi od kuda dolazimo, tu su bile uzbune u Hrvatskoj, bili smo zapravo u nekakvom centru pažnje.

Dodaje da su gledali i pružali podršku ostalim hrvatskim olimpijcima. Komentirao je i kako se danas ocjenjuje učinak u klizanju. 

- Klizanje se promijenilo, danas postoje drugačiji načini ocjenjivanja, sve stvari koje povezuju elemente su danas puno više prisutne, to se danas vrednuje i ocjenjuje. Prije je to bilo više subjektivno, a danas je to, ajmo tako reći, pravedno. 

Kaže da suci danas u klizanju ne donose ključne odluke, da kompjuter puno toga određuje.

- Ti adekvatno ocijeniš situaciju, sada ocjenjujemo elemente, a mi gledamo sada kakva je bila izvedba toga. Prije smo morali raditi sve, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!