16:03 / 23.01.2019.

Autor: Lovorko Magdić/HRT

Zvonimir Boban s kongresa AIPS-a ekskluzivno za HRT

Lovorko Magdić, Marijan Bakić, Zvonimir Boban, Jura Ozmec

Lovorko Magdić, Marijan Bakić, Zvonimir Boban, Jura Ozmec

Foto: - / -

Veliku pozornost izazvao je Zvonimir Boban, koji je u ulozi glavnog savjetnika predsjednika FIFA-e odgovarao na niz upita sportskih novinara.
U Lausannei se održava Svjetski kongres AIPS-a, međunarodnog udruženja sportskih novinara, na kojem sudjeluje gotovo 200 predstavnika iz 97 zemalja.

Među mnogobrojnim gostima skupa jučer je primjerice bio predsjednik MOO-a Thomas Bach koji je istaknuo značajnu ulogu novinara u prezentaciji sportskih događanja i promicanju olimpizma i olimpijskih vrijednosti. Također, bio je nazočan i dodjeli nagrada najboljim sportskim novinarima u raznim kategorijama u prvom izdanju AIPS Sport Media Awards.

AIPS-ove nagrade: Fotografija Drage Sopte četvrta u svijetu


Najbliži nagradi od hrvatskih kandidata bio je službeni fotograf Hrvatskog nogometnog saveza Drago Sopta koji je s fotografijom Šime Vrsaljka koji leži na hrvatskoj zastavi nakon polufinalne pobjede na SP protiv Engleske u kategoriji najboljih sportskih fotografija zauzeo visoko četvrto mjesto. Ta scena sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji vrlo brzo obišla je svijet i postala hit u brojnim medijima i na raznim društvenim mrežama.

Veliku pozornost danas je izazvao Zvonimir Boban, koji je u ulozi glavnog savjetnika predsjednika FIFA-e odgovarao na niz upita sportskih novinara diljem svijeta. Koliko je zanimanje bilo za njegovo gostovanje, dovoljno govori i podatak da je njegov istup na pozornici hotela "Beua Rivage"u Lasannei gdje se održava Kongres trajao punih sat i pol, tj. pola sata duže od predviđenog.

Boban se osvrnuo na niz aktivnosti FIFA-e u prethodnom razdoblju, povećanje broja sudionika SP-a na 48 zemalja, vjerujući da će ta odluka s obzirom na sustav natjecanja dodatno povećati medijski interes i natjecateljsku neizvjesnost završnog turnira. Također, naglasio je kako smatra bez obzira na posljednje informacije u medijima ne vidi mogućnost da se to dogodi za SP u Kataru 2022. godine iz niza administrativnih i logističkih razloga prije svega.

Boban je u ulozi glavnog savjetnika predsjednika FIFA-e Giannija Infantina istaknuo kako duboko vjeruje da su potezi koje je FIFA učinila u razdoblju nakon Seppa Blattera dovoljni pokazatelj novog smjera i otvorenosti čelne nogometne organizacije, koja nastoji doći do najboljih rješenja za natjecanja i sportaše pod njihovim okriljem, u isto vrijeme žestoko se boreći protiv korupcije na bilo kojoj nogometnoj razini.

Nakon toga, našem Lovorku Magdiću u kratkoj ekskluzivnoj izjavi za HRT Zvonimir Boban je istaknuo: - Drago mi je pozdraviti naše ljude, u našoj domovini... Bilo je izuzetno lijepo, otvoreni razgovor kakav doista treba i biti... Govorio sam o doista puno stvari i vjerujem da ćemo se jednom, uskoro dotaknuti svega što mi to radimo kako bi ljudi do kraja bili informiraniji, a radimo puno stvari...

O uvođenju VAR-a na SP u Rusiji s nizom zanimljivih primjera s tog natjecanja govorio je bivši švicarski nogometni sudac Massimo Busacca, a u proteklih sedam godina i šef sudačke komisije FIFA-e.

Hrvatski predstavnici na Svjetskom kongresu AIPS-a ovom prigodom su v. d. glavnog tajnika i rizničar AIPS-a te predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara Jura Ozmec, glavni tajnik HZSN-a Marijan Bakić i član Izvršnog odbora Lovorko Magdić.

Svjetski kongres AIPS-a s nizom važnih i aktualnih tema iz svijeta sporta i sportskog novinarstva uopće u Švicarskoj završava sutra.
Keir Radnegdge, predsjednik AIPS-a Gianni Merlo, glavni savjetnik predsjednika FIFA-e Zvonimir Boban

Keir Radnegdge, predsjednik AIPS-a Gianni Merlo, glavni savjetnik predsjednika FIFA-e Zvonimir Boban

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!