Zorko: To nisu navijači, to su ultraši i huligani

08.08.2023.

19:34

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

U središnjem dnevniku HRT-a gostovao je Mario Zorko. Sportski novinar je govorio o tragičnim događajima u Grčkoj koji su rezultirali smrću dvadesetdvogodišnjeg navijača AEK-a. Komentirao je i moguće mjere koje bi se mogle uvesti kako bi se ovakve tragedije u budućnosti spriječile.

Sportski novinar je upozorio kako ovu grupu ne bi trebalo nazivati "navijačima" nego "huliganima". Poručio je kako je jedini "cilj bio pokazivanje autoriteta i snage".

- Ne bih ulazio u motive. Oni su došli tamo izazvati nerede, rušiti i obračunati se sa suparničkom navijačkom skupinom. Izbjegavao bih termin navijači. To nisu navijači. Ovo su ultraši i huligani. Nije im cilj ići na utakmicu jer ne bi mogli tamo biti da se igrala. Jedini cilj je bio pokazivanje autoriteta i snage te izazivanje nereda koji su završili s tragičnom posljedicom, rekao je.
Mario Zorko.

Komentirao je i eventualne mjere kojima bi se mogle spriječiti ovakve tragedije. Kazao je kako je Grčka "pooštrila zakon o neredima na i oko sportskih terena". Istaknuo je primjer PAOK-ovih huligana.

- Da se radi samo o doživotnoj zabrani to bi bila nagrada. Izabrali su potpuno pogrešnu državu za izazivanje ovakvih nereda. Grčka je pooštrila zakon o neredima u i oko sportskih terena. Do sada je bila maksimalna kazna 6 mjeseci za izazivanje neredam, a sada je 5 godina. Znakovit je primjer da su donijeli presudu u obračunu PAOK-ovih huligana (s kojim će igrati Hajduk) gdje su ubili suparničkog navijača, rekao je.

- Maksimalno su postrožili mjere. Sedam huligana je dobilo doživotni zatvor, a još pet je dobilo kazne veće od 19 godina zatvora. Sigurno je da Grci neće biti milostivi i popustiljivi na ovom primjeru, upozorio je.

'Ležeran' pristup grčke policije


Pitanje koje postavlja većina ljudi odnosi se i na "ležeran" pristup Grčke policije koja je od hrvatskih i crnogorskih kolega dobila informacije da se veća skupina huligana kreće ka Ateni.

- To je nevjerojatno. Brzom reakcijom ministra smijenjeno je 7 načelnika Atenske policije. To nije za nazvati amaterskom reakcijom nego diverzijom. Hrvatska policija je znala i upozorila Grčku policiju i policije iz ostalih zemalja, rekao je.

- To nisu bili padobranci, diverzanti ili turisti. Dolazili su u koloni od 21 automobila. Prebrojano ih je 120. Zbog čega oni nisu zaustavljeni na ulasku u Grčku i Atenu, to samo oni znaju, ustvrdio je.

Moguća osveta, Dinamo izbjegao kaznu


Zorko je upozorio kako će navijači AEK-a sigurno tražiti osvetu te da ona ne mora nužno uključivati Bad Blue Boyse.

- Oni će je sigurno tražiti, to je u modu ultraških skupina. Na neki način će se htjeti osvetiti. To će u Zagrebu vjerojatno biti neizvedivo. Za očekivati je da će u nekom slijedećem gostovanju, a tu se treba paziti Torcida, ako bude išla. Tu je i solunski primjer više nego dobra opomena, rekao je.

Sportski novinar je upozorio kako će ovakvi događaji dodatno pojačati povećalo UEFA-e nad hrvatskim nogometom. Rekao je kako su hrvatski klubovi i HNS već platili "izdašne" kazne.

- Dinamove utakmice su godinama pod povećalom, ne samo zbog nereda koje su znale raditi ekstremističke navijačke skupine. Dinamo je pod povećalom i zbog stadiona. Ove će sigurno pod povećalo staviti sve hrvatske klubove, Rijeku, Osijek i Hajduk. Stalno su na meti. Proteklih godina su platili milijunske kazne. Koliko god su UEFA-ine nagrade visoke, toliko su izdašne bile i kazne, koje su i opravdane. UEFA nema nikakvog popusta prema Hrvatskoj. To pokazuje i posljednja kazna HNS-u. Kazna od 150 tisuća eura je bila zbog neprimjerenog skandiranja koji je evidentno sudio u korist Nizozemaca, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!