Zorko: Ćiro je bio društveni fenomen, čovjek koji je obilježio eru

15.02.2023.

09:57

Autor: Studio4/A.M./HRT

Mario Zorko i Petar Vlahov

Mario Zorko i Petar Vlahov

Foto: Studio 4 / HRT

Miroslav Ćiro Blažević, koji će danas biti pokopan, ostavio je iza sebe veliku ostavštinu, hrvatskoj reprezentaciji osigurao je prvu veliku medalju, ali je i obilježio nogometnu eru.

- Miroslav Blažević je bio društveni fenomen, jedna od najznačajnijih osoba. On je od nogometa napravio spektakl, donio je sa sobom glamur. Kad se vratio iz Švicarske, prvo u Rijeku, a onda i dolaskom u Dinamo 1980. godine, krenula je ta era koja je trajala do njegovih posljednjih dana.


Titula iz 1982. bila je više od nogometa.


- To je bilo drugo hrvatsko proljeće, ne samo da Dinamo 24 godine nije osvojio titulu prvaka, u velikoj četvorci je imao najmanje trofeja, nego su to godine nakon buđenja i represivnog gušenja hrvatskog proljeća. Onda dolazi Ćiro i razbudi taj pobjednički duh kod igrača, ali i navijača. U to vrijeme o Dinamu su se širili lažni mitovi, da su to neki pljašljivi purgeri, koji igraju gospodski nogomet, no onda odjednom se ta slika mijenja, Dinamo postaje ratnička momčad koja sve melje.


Okupljanje na Maksimiru s nacionalnim simbolima tada bila je opasnost za sustav.


- To se odmah pretvaralo u teški nacionalizam i ekstremizam, puno je ljudi udaljeno iz javnog života, a onda dolazi Ćiro. To je bila sjajna Dinamova generacija, ali sa stigmom gubitničkog mentaliteta. To je bilo jedno stanje apatije i depresije, a onda dolazi bijeli šal. Ćiro je bio vjesnik svega nadolazećeg, buđenja nacionalne svijesti i najave demokratskih promjena.

Usprkos tome prihvaćen je bio i izvan Hrvatske. Pričalo se čak da će postati i trener Zvezde?


- To je bilo nemoguće. Njemu su godile takve konstrukcije, Zvezda je tad bila najmoćniji klub, koja je uzimala sve najbolje igrače iz bivše države. Ćiro je imao osobine prirodnog vođe, bio je pravi lider, koji je prepoznao kako animirati ljude oko sebe.


S Vatrenima je doživio vrhunac karijere, uspio je s nogometnim mangupima.


- Ćiro je bio najpozvaniji da povede tu generaciju. Bio je veći mangup od njih, ali bio je i veliki stručnjak. Oni odmah prepoznaju prodaje li netko nešto ili ima kapacitet da ih može voditi.


Cijeli razgovor pogledajte u videu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!