12:12 / 05.06.2019.

Autor: K.L./Hina

Zoran Mamić u Dinamu: Nikada se ne bih vratio da sam nešto skrivio

Zoran Mamić (Igor Soban/PIXSELL)

Zoran Mamić (Igor Soban/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Bivši trener, igrač i direktor Zoran Mamić vraća se u Dinamo na poziciju sportskog direktora.
- Ne bih se nikada vratio da mislim da sam nešto skrivio. Vjerujem da će budućnost i pravosudni procesi to pokazati, rekao je Zoran Mamić na konferenciji za medije održanoj u srijedu u Maksimiru, na kojoj je predstavljen kao novi sportski direktor Dinama, iako je prema nepravomoćnoj sudskoj presudi osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u izvlačenju 116 milijuna kuna iz kluba. 

- Neki su nas već proglasili krivima. Ja vjerujem u presumciju nevinosti. Ne treba od toga stvarati famu. Vrlo mirno i dobro spavam. Da mislim da sam nešto zgriješio, ne bih se pojavio pred vama, odgovorio je Zoran Mamić na pitanje hoće li mu sudski procesi u kojima se vodi kao okrivljenik pričinjavati poteškoće u radu.
- Proces je krenuo prije četiri godine, pokazao da mogu to odvojiti od sportskog dijela.
Povratak Zorana Mamića na mjesto sportskog direktora Dinama, nakon što je klub u prošloj sezoni ostvario najbolji europski rezultat u posljednjih 50 godina plasmanom u osminu finala Europske lige, dočekan je s prijezirom od strane onih koji godinama kritiziraju aktualnu vladajuću strukturu.
- Naravno da ima navijača koji negoduju, ali možda ima i onih kojima je drago, rekao je bivši Dinamov trener koji je 2016. godine otišao u Ujedinjene Arapske Emirate i nakon trogodišnjeg uspješnog rada na klupama Al-Nasra i Al Aina vratio se u Dinamo na poziv klupskog predsjednika Mirka Barišića kako bi zamijenio Marijana Vlaka koji je do sada obnašao dužnost sportskog direktora, a od sada će biti na poziciji glavnog skauta.
- Ovo je nova sportska struktura Dinama. Sjećamo se kako je Zoran zbog nekih razloga morao otići, a čim je ostao bez posla na Bliskom Istoku, gdje je imao sjajne rezultate, osobno sam predložio da se vrati na poziciju sportskog direktora", rekao je Barišić koji je na konferenciji za medije predstavio još dvojicu bivših Dinamovih igrača koji dolaze na vodeće pozicije u sportskom pogonu kluba - Damira Krznara koji će biti direktor Dinamove omladinske škole, i Tomislava Butinu, koji će biti na čelu novoutemeljene Dinamove vratarske akademije.
Poput Mamića, ni Barišić ne smatra da su nepravomoćne sudske presude trebale biti prepreka u njegovom formalnom povratku u Dinamo.
- Vjerujemo da će istina i pravda na koncu pobijediti. Ovo smo odlučili s puno emocija i puno znanja. Zoran je dio ekipe koja je stvorila ovakav Dinamo i koja o svemu odlučuje. Govorim o istini, o jednoj činjenici - ti ljudi, nitko drugi, sa Zdravkom Mamićem na čelu su postigli ove rezultate, rekao je Barišić koji nije krio da Zdravko Mamić, iako se nalazi u bijegu od hrvatskog pravosuđa u Bosni i Hercegovini, još uvijek ima vodeću ulogu u klubu.
- Zdravko je još uvijek član uprave, naš zaposlenik. Radi puno.
Ni Zoran Mamić nije krio da će njegov stariji brat sudjelovati u procesu odlučivanja i u budućnosti.
- Naš odnos je više nego bratski, dijelimo i dobro i zlo. Otkad sam postao svjestan sebe, sve životne odluke sam dijelio s njim.
Novi sportski direktor je rekao da je s aktualnim trenerom prve momčadi Nenadom Bjelicom odlično surađivao u neformalnoj ulozi i prošlog ljeta, kod angažiranja pojedinih igrača te očekuje da će se takva suradnja nastaviti. 
- Imamo sjajan odnos, tu neće biti nikakvih problema. Dijelimo isto ciljeve. Bit ću mu samo podrška, istaknuo je Mamić te poručio da na funkciju sportskog direktor Dinama ne gleda kao na posao.
- Dinamo je život, Dinamo je ljubav, Dinamo je obitelj. Želimo da bude još uspješniji, da bude još veća mašinerija, izjavio je Zoran Mamić dodajući kako vjeruje da će sada biti dvostruko bolji sportski direktor nego što je to bio u svom prvom mandatu.
Damira Krznara, koji mu je bio prvi suradnik u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Zoran Mamić je nazvao "velikim nogometnim mozgom, monstrumom od znanja.
- Velika čast i zadovoljstvo je vratiti se u svoj klub. U inozemstvu smo pokazali koliko znamo i vrijedimo, došlo je vrijeme vratiti se kući, rekao je Krznar i izrazio uvjerenje da će nova sistematizacija Dinamove omladinske škole vrlo brzo se pokazati pravim potezom.
Tomislav Butina je također izrazio veselje što se vratio kući i istaknuo kako u vratarskoj akademiji ima puno posla.
- Moramo gledati širu sliku. Vjerujem da možemo napraviti vratare ne samo za Dinamo, već i za reprezentaciju, kazao je Butina.
Zoran Mamić je najavio da će se u klub vratiti i Jerko Leko te preuzeti dužnost trenera juniorske momčadi. 
Predsjednik Dinama Mirko Barišić objavio je da će Dinamo, unatoč nekim drugim rješenjima koja su bila spominjana proteklih godina, ostati u Maksimiru, gdje će se postojeći stadion rušiti, djelomično ili u cijelosti, te da će biti izgrađen novi, s kapacitetom za oko 25.000 gledatelja. Barišić je izjavio da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio kako će Grad Zagreb sudjelovati u tom projektu, ali i najavio da je klub sam spreman ući u taj projekt, koji bi onda nešto duže trajao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!