Hrvatska u skupini s Belgijom, Kanadom i Marokom!

01.04.2022.

16:23

Autor: A.M./HRT/Hina

 Lothar Matthaus izvukao Hrvatsku

Lothar Matthaus izvukao Hrvatsku

Foto: Hamad I Mohammed / REUTERS

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u F skupini Svjetskoga prvenstva 2022 u Kataru zajedno sa selekcijama Belgije, Maroka i Kanade, odlučio je u petak ždrijeb u Dohi.

Hrvatska otvara prvenstvo s Marokancima 23. studenoga, pa slijedi dvoboj s Kanadom 27. studenoga, a u zadnjem kolu 1. prosinca igramo s Belgijom. Točne satnice i stadioni na kojem će igrati Hrvatska bit će poznati naknadno.


Niti s jednim od protivnika u skupini Hrvatska nije igrala na svjetskim prvenstvima, a ako Hrvatska osvoji prva dva mjesta u skupini, onda u osmini finala ide na prve dvije momčadi iz skupine E u kojoj su Španjolska, Njemačka, Japan, te pobjednik dvoboja Kostarike i Novog Zelanda.


Svjetsko prvenstvo počinje 21. studenoga susretom Katara i Ekvadora, igrat će se na osam stadiona u pet katarskih gradova - Dohi, Lusailu, al-Wakrahu, al-Rayyanu i al-Khoru, a finalna utakmica je na rasporedu 18. prosinca.

To će biti drugo Svjetsko prvenstvo na azijskom kontinentu nakon onog u Južnoj Koreji i Japanu 2002., a prvo u arapskom svijetu te posljednje izdanje Svjetskog prvenstva na kojem nastupaju 32 reprezentacije jer će se broj sudionika povećati na SP 2026 na 48.


Zbog iznimno visokih temperatura u Kataru tijekom ljetnih mjeseci, ovo Svjetsko prvenstvo održat će se od kraja studenog do sredine prosinca, što ga time čini prvim mundijalom u povijesti koje se neće održati u svibnju, lipnju ili srpnju.


Također, ovo je bio i prvi ždrijeb SP-a na kome nisu poznati svi sudionici s obzirom da se još traže tri reprezentacije, koje moraju u lipnju izboriti plasman kroz dodatne kvalifikacije.


Francuska brani naslov prvaka, a Hrvatska je svjetski doprvak.

Zlatko Dalić neće biti jedini Hrvat-izbornik u Kataru jer je izbornik Irana, koji je u skupini s Engleskom, SAD-om i pobjednikom europskog doigravanja, također hrvatski stručnjak Dragan Skočić.


Španjolska će se u svojoj skupini na Svjetskom prvenstvu 2022. suočiti s Njemačkom, Japanom i Kostarikom ili Novim Zelandom, dok će branitelj naslova Francuska igrati s Danskom, Tunisom i pobjednikom interkontinentalnog baraža.Katar, zemlja domaćin, imat će Nizozemsku, Senegal i Ekvador u svojoj skupini za svoje prvo Svjetsko prvenstvo.


U skupini D Argentina se sastaje s Saudijskom Arabijom, Poljskom i Meksikom, a Brazil, rekorder s pet naslova, no posljednji prije 20 godina, bit će u vrlo jakoj skupini sa Srbijom, Švicarskom i Kamerunom.


Portugal, Urugvaj, Južna Koreja i Gana su u skupini G.

Skupine SP-a:


SKUPINA A: Katar, Ekvador, Senegal, Nizozemska

SKUPINA B: Engleska, Iran, SAD, Wales/Škotska - Ukrajina

SKUPINA C: Argentina, Saudijska Arabija, Meksiko, Poljska

SKUPINA D: Francuska, Peru/Australija - UAE, Danska, Tunis

SKUPINA E: Španjolska, Kostarika - Novi Zeland, Njemačka, Japan

SKUPINA F: Belgija, Kanada, Maroko, HRVATSKA

SKUPINA G: Brazil, Srbija, Švicarska, Kamerun

SKUPINA H: Portugal, Gana, Urugvaj, J. Koreja

18.38 - Jermaine Jenas, Samantha Johnson i legenda američkog ženskog nogometa Carli Loyd su na pozornici i počinje izvlačenje kuglica!

Pehar na pozornici!

Govor prvog čovjeka FIFA-e Giannija Infantina

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino

Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS

Nakon uvoda uskoro kreće ono pravo!

Uoči glavnog dijela svečanosti

Uoči glavnog dijela svečanosti

Foto: HTV2 / HRT

18.00 - POČEO JE ŽDRIJEB!

"Najveća želja je dobiti Katar iz prve skupine"

Počela je emisija uoči ždrijeba na Drugom programu

Anton Samovojska

Anton Samovojska

Foto: HTV2 / HRT

Na licu mjesta je i Zlatko Dalić

Zlatko Dalić dolazi na ždrijeb

Zlatko Dalić dolazi na ždrijeb

Foto: Carl Recine / REUTERS

Na mjestu događaja je i Hrvatska radiotelevizija!

Još nešto više od sat vremena do početka ždrijeba u Dohi

Počeli su dolaziti izbornici

Didier Deschamps

Didier Deschamps

Foto: Carl Recine / REUTERS

Reprezentacije iz iste konfederacije ne mogu biti u istoj skupini, no to ne vrijedi za europske reprezentacije budući da ih je u ždrijebu čak 13, što znači da će u pet od osam skupina biti po dvije europske reprezentacije.


Za vrijeme ždrijeba bit će poznato 29 od 32 sudionika SP-a. Preostala tri dobit ćemo iz dokvalifikacija, iz kojih još čekamo pobjednika dvoboja između Kostarike i Novog Zelanda te Perua i pobjednika susreta UAE - Australija. U Europi zbog odgode dvoboja Škotska - Ukrajina Wales još čeka boljeg iz tog susreta za odluku o zadnjem eropskom putniku u Katar.

Svjetsko prvenstvo u Kataru bit će otvoreno utakmicom 21. studenoga na stadionu Al Bayt u Al Khoru i trajat će do 18. prosinca. Bit će to prva svjetska smotra koja neće biti održano u svibnju, lipnju ili srpnju, umjesto toga bit će održana za vrijeme produljene zimske stanke, u studenome i prosincu.


Jakosne skupine uoči ždrijeba:


I: Katar, Brazil, Belgija, Francuska, Argentina, Engleska, Španjolska, Portugal


II: Meksiko, Nizozemska, Danska, Njemačka, SAD, Urugvaj, Švicarska, HRVATSKA


III: Senegal, Iran, Japan, Maroko, Srbija, Poljska, Južna Koreja, Tunis


IV: Kamerun, Kanada, Ekvador, Saudijska Arabija, Gana, Wales/Škotska/Ukrajina, Kostarika/Novi Zeland, Peru/UAE/Australija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!