Zbogom treneru svih trenera

08.02.2023.

19:06

Autor: Ivan Dorian Molnar/Sport/HRT

Miroslav Ćiro Blažević

Miroslav Ćiro Blažević

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Nogometni i sportski svijet, cjelokupna javnost opraštaju se od jedinstvenog i neponovljivog Miroslava Ćire Blaževića. Legendarni trener, izbornik brončane nogometne generacije "Vatrenih" iz Francuske i osvajač prve medalje u tom sportu za našu zemlju od osamostaljenja preminuo je u 88. godini nakon duge i teške bolesti. Bit će pokopan u srijedu u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju.

Bronca. 1998. Francuska. Debi za malenu Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu. Povijesni uspjeh.


- Jako smo ponosni na ovu tako značajnu pobjedu. Tim više što je ona postignuta u najtežim uvjetima, s možda i najjačom ekipom na svijetu. Mi smo dokazali da smo nogometna velesila i da ubuduće će nas svi respektirati tako kako zaslužuje ovaj veliki rezultat, mi smo treći u svijetu, govorio je Ćiro 1998. godine.


Svi će uvijek znati tko je trener svih trenera. Miroslav Ćiro Blažević rođen je u Travniku 10. veljače 1935. Nakon kratke nogometne karijere, za koju će i sam reći da je bila prosječna, posvetio se trenerskom poslu. Godine 1982. vodio je Dinamo u nezaboravnom "plavom proljeću" te uz igračke legende Zajeca, Kranjčara, Mlinarića, Deverića i društvo osvojio naslov prvaka bivše države, a godinu poslije podignuo je i pokal pobjednika Kupa.


Sportski komentator HRT-a Božo Sušec upitao ga je 1982. godine je li dobro što je jedan prvoligaški trener već na rubu jednog mita.


- Čujte, to ne samo da nije dobro, to je čak opasno, odgovorio mu je Ćiro.

- Ja sam mijenjao mentalitete. I stvarno sam imao uspjeha da sam od ovce pravio vuka. I onda, normalno, kako to nije pojedinačan sport, ja sam znao vrlo često upozoravati na istinu da mi moramo bit vukovi, a snaga vukova je u čoporu, govorio je legendarni trener.


Ćiro je bio vječna inspiracija svim naraštajima trenera, pa tako i najuspješnijem, srebrnom i brončanom izborniku Zlatku Daliću.


- Ja bih ovu pobjedu poklonio jednom čovjeku koji je ovo počeo, koji je začeo sve skupa ovo, a to je Ćiro Blažević. Šefe, ovo je za vas, ovo je vaša medalja i ja mogu osvojiti pet medalja, ali vi ste uvijek trener svih trenera, rekao je Dalić.


Posljednji javni nastup legendarnog Ćire bio je u prosincu prošle godine u Zagrebu kada je primio nagradu "Vladimir Beara". I s 87 godina, u borbi s teškom bolešću, ostao je vedra duha i - uvijek svoj.


Zbogom, poštovani gospodine Ćiro. Zbogom treneru svih trenera. Zbogom legendi.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!