16:33 / 04.07.2021.

Autor: K.L./HRT/Europeo

Zašto Hrvatskoj nedostaju prave 'devetke'?

Hrvatska na Euru

Hrvatska na Euru

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Hrvatska nogometna reprezentacija ispala je s Europskog prvenstva u osmini finala, ali još i dalje traju analize o stanju u hrvatskom nogometu.

Jednog je gledatelja u emisiji Europeo zanimalo zašto Hrvatska proizvodi toliko kvalitetnih veznih igrača, a nedostaje pravi "killer" u napadu.
Radi li se premalo s napadačima u omladinskim pogonima hrvatskih klubova, postavljeno je pitanje nekada sjajnom napadaču Igoru Cvitanoviću koji je HRT-ov stručni komentator za Euro.  

- Teška tema, sjećam se da sam 2007. godine došao raditi u Dinamo i da nekih dvije godine sam radio samo s napadačima u klubu, ali nekako sam nakon toga shvatio velike probleme u radu s napadačima. Zašto? Puno trenera se bavi sa svim drugim, osim s onim što svaka pozicija treba raditi. Puno trenera se bavi samo s grupnom taktikom, puno trenera se bavi nekim nebitnim stvarima u razvoju djece, rekao je Cvitanović te posebno istaknuo jednu stvar.

- Ono što je po meni najvažnije - počeli smo kopirati neke trendove koji su u svijetu, ili ono što su neke određene ekipe stvorile, a to je da nam krila igraju na kontra nogama. Znači, na desnoj  strani igra ljevak, a na lijevoj dešnjak i premalo centaršuteva dobivamo da bi se razvijao taj centralni napadač. Tako se onda i trenira, rade se igre u malim prostorima, premalo završnica, premalo kreativnih stvari gdje će napadač doći u one situacije u 16 metara. Tako da, generalno, veliki je problem u hrvatskom nogometu baš to, zaključio je Cvitanović.

Mario Carević smatra da proizvodnja napadača nije samo hrvatski već i problem u svjetskim nogometni okvirima.

- Ta je pozicija deficitarna, globalan problem, znamo da kad iskoči netko dobar, odmah vrijedi nekoliko stotina milijuna eura. Jednostavno, takva je situacija sad, puno je tu vjerojatno razloga sad zašto je tako, ali to je preširoka tema, zaključio je Carević.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!