22:26 / 03.09.2019.

Autor: I.L.K./Hina

Zagrebački nogometni savez proslavio 100 godina postojanja

Vladimir Babić, Tomislav Svetina, Miroslav Ćiro Blažević, Dario Šimić (Davor Puklavec/PIXSELL)

Vladimir Babić, Tomislav Svetina, Miroslav Ćiro Blažević, Dario Šimić (Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Članstvom čini gotovo četvrtinu igrača registriranih u krovnoj organizaciji Hrvatskom nogometnom savezu.
Svečanom sjednicom u Staroj gradskoj vijećnici i prigodnom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagrebački nogometni savez obilježio je velikih 100 godina svog postojanja i predanog rada u razvoju nogometa i sportskog života grada Zagreba.

Uz brojne nogometašice i nogometaše, prijatelje ZNS-a i zaslužne ljude iz sportskog, političkog i društvenog života proslavi jubileja nazočili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i posebni savjetnik za zdravstvo i sport dr. sc. Tomislav Madžar, pročelnik Ureda za sport i mlade Grada Zagreba Milan Pavelić te brojni drugi.

Obilježavanje jubileja Zagrebačkog nogometnog saveza, jednog od najvećih gradskih sportskih i županijskih nogometnih saveza, započeo je svečanom sjednicom ZNS-a u Staroj gradskoj vijećnici, održanoj u prijepodnevnim satima. Tom prilikom su dodijeljene zlatne plakete nekadašnjim klubovima ZNS-a, plakete ostalim nogometnim savezima u Hrvatskoj te posthumna priznanja dvadeset i dvojici igrača.

Središnji dio proslave održan je u Hrvatskom narodnom kazalištu uz prigodni program u sklopu kojeg su dodijeljene Zlatne i Dijamantne plakete Zagrebačkog nogometnog saveza.

- Danas slavimo velikih 100 godina zajedništva koje je proizašlo iz čiste ljubavi prema nogometu, iz poštovanja prema svojim klubovima, suigračima i bojama na dresu. Slavimo opstojnost i ustrajnost generacija nogometaša svih uzrasta kojima je nogomet više od sporta, više od hobija. Oni žive nogomet i sanjaju pobjede, a klub i suigrači su im najbolji prijatelji i druga obitelj, rekao je predsjednik ZNS-a Tomislav Svetina u svom pozdravnom govoru.

- Našem je savezu tek sto. Godine koje su pred nama donose nove uspjehe i nove trofeje. Rastemo i razvijamo se, svakim danom otkrivamo nove talente, pomičemo granice i stvaramo budućnost hrvatskog nogometa i budućnost Zagrebačkog nogometnog saveza, zaključio je Svetina.

Zagrebački nogometni savez osnovan je 8. rujna 1919. godine u kavani Medulić pod nazivom Zagrebački nogometni podsavez.

Tijekom stoljetne povijesti iz njega su proizašli brojni vrhunski nogometaši i treneri, a Savez danas okuplja preko 15.000 nogometaša u 116 klubova te se smatra jednim od najvećih gradskih i županijskih saveza. Članstvom pak čini gotovo četvrtinu igrača registriranih u krovnoj organizaciji Hrvatskom nogometnom savezu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!