Zabivaka najbolja emisija po izboru sportskih novinara

06.04.2019.

10:40

Autor: M.M./HRT

default error photo
Nagradu za životno djelo dobio je Anton Samovojska, koji je bio stalni gost Zabivake, te su nogometni navijači mogli uživati u njegovim stručnim komentarima.
Ceh sportskih novinara Hrvatske slavi 70 godina postojanja. Na prigodnoj svečanosti dodijeljene su godišnje novinarske nagrade i priznanja za prošlu godinu.

Nagradu za novinara godine dobio je Dražen Antolić iz Sportskih novosti, koji se istaknuo praćenjem nogometa, posebno Vatrenih koji su na Svjetskom prvenstvu osvojili srebro. Bio je na svim sastancima, treninzima i utakmicama, iza kulisa dolazio do važnih vijesti - od one o kineskim ponuđačima za gradnju Nacionalnog stadiona preko informacija o udarnoj momčadi za svaki nastup u Rusiji davno prije službene objave do otkrića da je reprezentativac Nikola Kalinić morao napustiti kamp selekcije. Nagradu je Antoliću uručio Krešimir Šamija, zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za sport i izaslanik predsjednika Vlade RH.

Nagradu za životno djelo dobio je Anton Samovojska. Ovaj rođeni Dugorešanin počeo je raditi kao novinar 1977. u sportskoj rubrici Večernjeg lista. Od 1978. do 1992. bio je sportski novinar, a potom i urednik u unutrašnjopolitičkoj rubrici Vjesnika. Od 1995. radio je u Sportskim novostima kao novinar i urednik. Zahvaljujući angažmanu na HTV-u, ali i radu pod ugovorom za Sportske novosti i nakon umirovljenja nogometni navijači i dalje uživaju u Antonovim stručnim komentarima i crticama iz bogate karijere. Osim izvještavanja s najvećih nogometnih pozornica, pratio je i rukomet, košarku, plivanje, vaterpolo, šah…  izvještavao s olimpijskih igara. Tri godine nakon što je ušao u svijet novinarstva dobio je Vjesnikovu nagradu Zvonimira Kristla za najboljeg mladog novinara, a triput je bio novinar godine u izboru HZSN-a. Samovojska je dobio nagradu iz ruke izaslanice Predsjednice Republike Hrvatske Mirjane Hrge.

Priznanje za lokalno novinarstvo dobio je Portal sport 023, koji je glavni promotor zadarskog sporta. Na njemu se svakodnevno objavi desetak autorskih članaka usko vezanih uz lokalne momčadske i individualne sportove. U vremenu komercijalizacije i borbe za klikovima na portalu nisu odustali od sportskog duha, već su prije svega ostali objektivni i kvalitetni. Uz vijesti o svjetskim doprvacima, zadarskoj četvorci predvođenoj Lukom Modrićem, i zlatnoj braći Fantela svoje su mjesto našli i manje komercijalni sportovi, kao i školski sport te sport osoba s invaliditetom.

Priznanje za fotografiju dobio je Igor Kralj, dugogodišnji fotoreporter agencije PIXSELL, vrhunski profesionalac  i istinski zaljubljenik u sport. Snimati Svjetsko nogometno prvenstvo, pratiti ostvarenje povijesnog uspjeha utakmicu po utakmicu i za kraj osjetiti atmosferu finala u kojem nastupaju Vatreni zasigurno je dovoljno za jedan od najvažnijih trenutak karijere, a ne samo jedne sezone. No, iako bi to bilo više nego dovoljno, Igor nije pratio samo nogometaše nego i Europsko rukometno prvenstvo, Davis cup, HNL, rukometnu Ligu prvaka, ABA ligu, Hanžekovićev memorijal... te mnoštvo drugih natjecanja. Njegove fotografije ostavština su povijesne godine hrvatskoga sporta na najljepši način.

Priznanje za suradnju s medijima pripalo je Zlatku Daliću. On je s hrvatskom reprezentacijom kreirao senzaciju na Svjetskom prvenstvu, ali i napravio ono što se samo godinu prije činilo nemogućim – ujedinio cijelu naciju. Upravo je on svojim primjerom skromnosti i poniznosti privukao velike simpatije javnosti, a od prvog dana mandata uspostavio je kvalitetan odnos s navijačima, ali i s nama - novinarima.

- Jako sam ponosan na našu suradnju s medijima, posebice na Svjetskom prvenstvu i nadam se da će se ta suradnja nastaviti. Mi ćemo prihvatiti svaku kritiku, ali samo da je dobronamjerna, kazao je Dalić, koji je priznanje dobio iz ruku predsjednika Međunarodne udruge sportskih novinara (AIPS) Giannija Merla. 

Priznanje za radijsko novinarstvo dobio je Krešimir Gotlin.
Na sebi svojstven, osebujan način slušateljima Hrvatskog radija svakodnevno je dočaravao atmosferu iz gradova, trgova i tribina na kojima su bili hrvatski navijači. Pronalazio je izuzetno zanimljive sugovornike, primjerice čak i Hrvata  koji je u Hong Kongu dao otkaz da bi cijelo vrijeme bio s reprezentacijom i na svim utakmicama u Rusiji. Dočarao je navijačku strast, prezentirao najljepši dio "ruske nogometne priče" i uobličio to u iznimno pitki i slušani glazbeno-govorni uradak.

Priznanje za press službu pripalo je Alenu Lesičkom.
Dinamov glasnogovornik Alen Lesički zadužen je za svu komunikaciju kluba prema javnost što podrazumijeva rad preko društvenih mreža, koje imaju uvjerljivo najviše korisnika u regiji, pa sve do komunikacije s medijima. Znanje koje je kao novinar stekao u Jutarnjem listu u potpunosti je prenio u posao glasnogovornika. Novinare ne doživljava kao prijetnju već kao partnere s kojima klub gradi dobre odnose kako bi Dinamo i hrvatski nogomet pokazali u što boljem svijetlu kako u Hrvatskoj tako i na europskim utakmicama, zbog čega su Alen i njegov tim dobili najviše ocjene i od UEFA-e.

Priznanje za novinski intervju dobio je Zlatko Karlo.
Košarkaški klub Zagreb dugo je godina bio u fokusu Zlatka Karla, skoro pa se može reći da je reporter Sportskih novosti bio kroničar kluba iz Trnskog. Možda ne baš od prvih dana, ali svakako do njegova tužnog gašenja. Intervju s legendarnim trenerom Mrava iz Trnskog, Boškom Pepsijem Božićem, odrađen je u staračkom domu. Bio je to zapravo razgovor dva prijatelja, u kojem je Pepsi, bez dlake na jeziku, kao i uvijek, izrekao sve što ga tišti. Kolega Karlo ga je znalački vodio i usmjeravao pitanjima i potpitanjima. Nažalost, pokazalo se poslije da je to bio Pepsijev posljednji intervju.

Priznanje za tv emisiju pripalo je Zabivaki (HTV)
Sjajni uspjeh hrvatskih nogometaša na SP-u u Rusiji za navijače u Hrvatskoj ne  bi bio potpun bez emisije Zabivaka. Urednik Marko Šapit uz stručne komentatore Joška Jeličića, Roberta Prosinečkog, Stipu Pletikosu, Antona Samovojsku i Matea Beusana te brojna HTV-ova ekipa svakodnevno su nam donosili pregled događaja na Svjetskom prvenstvu u Rusiji na kvalitetan, ali istovremeno i zabavan način. Iznimno zanimljive reportaže iz Rusije Edina Mahmuljina dodatno su oplemenile emisiju s kojom smo pratili uspjehe Vatrenih. Srebro za vatrene, ali zlato za Zabivaku!

Priznaje za fotografiju godine pripalo je Dragi Sopti.
Njegova fotografija na kojoj Šime Vrsaljko leži na hrvatskoj zastavi nakon polufinalne pobjede protiv Engleske jedna je od najupečatljivijih slika sa svjetske smotre. Taj prekrasan trenutak uhvaćen objektivom fotoaparata ubrzo je obišao svijet i postao hit u brojnim medijima i na društvenim mrežama. Međunarodno udruženje sportskih novinara, AIPS, Soptinu je fotografiju uvrstilo na četvrto mjesto u kategoriji najboljih sportskih fotografija u premijernom izdanju AIPS Media sport awardsa. 

Priznaje za promicanje sporta dobila je Radica Jurkin.
Svestrana Radica Jurkin, voditeljica Odjela za komunikaciju i multimedije Hrvatskog olimpijskog odbora, ponovno je pokrenula nesvakidašnji projekt. Na njezinu inicijativu utemeljena je i nedavno i službeno puštena u rad Knjižnica Hrvatskog olimpijskog odbora, jezgra budućeg multifunkcionalnog informacijsko-dokumentacijskog centra za sportaše i sportske djelatnike. S online kataloškim uvidom u građu ovaj multimedijski projekt spreman je za istraživanje hrvatskog i svjetskog olimpijskog pokreta i veliki je doprinos cjelokupnom nacionalnom znanju iz područja sporta i olimpizma.  

Svečanost se održala pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u čije je ime nazočila posebna izaslanica Mirjana Hrga. Nazočili su još zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport Krešimir Šamija, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Jelena Pavičić-Vukičević, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop, predsjednik Svjetske udruge sportskih novinara (AIPS) Gianni Merlo, predsjednik Europske udruge sportskih novinara Charles Camenzuli, predsjednik Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe (SEESJA) Boško Trpeski, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i predstavnici nacionalnih organizacija sportskih novinara još osam zemalja s kojima HZSN održava izvanredne odnose.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!