Za vikend u Splitu 20. međunarodna veslačka regata Svetog Duje

12.05.2022.

13:49

Autor: A.M./HRT

U Galeriji Meštrović najavljena 20. Međunarodna veslačka regata Sveti Duje

U Galeriji Meštrović najavljena 20. Međunarodna veslačka regata Sveti Duje

Foto: Regata Svetog Duje / .

U Splitu je u četvrtak najavljena jubilarna 20. Međunarodna veslačka regata Svetog Duje koja će se održavati u subotu, kada će se natjecati sveučilišni osmerci na Spinutu, te u nedjelju na Rivi gdje će snage odmjeriti veslači u Utrci legendi.

Svečano otvaranje Regate je u petak navečer u Galeriji Meštrović, u subotu u 9.30 sati u Spinut inkubatoru je predviđeno predavanje inženjera za McLaren F1 tim Tom Stallard Meetup "Lessons from the boat", a točno u podne starta finalna utrka sveučilišnih osmeraca na Regatnoj stazi Spinut.


Nedjelja je rezervirana za Utrku Legendi u 12 sati, kada će na relaciji Riva - Gradska luka - Matejuška započeti revijalna utrka legendi Splita, Oxforda i Cambridgea, a 45 minuta kasnije će se na Peristilu podijeliti odličja.


Predsjednik Gusara Ivica Botić je obraćajući se medijima podsjetio kako je taj klub već 20 godina organizator regate te da je riječ o jednoj od najvećih sportskih manifestacija u gradu, pa i šire na koju dolaze najbolje sveučilišne posade Oxforda i Cambridgea, ali i ostalih sveučilišta diljem Europe.

- Pozivam sve zainteresirane i članove kluba da u subotu i nedjelju podrže naše najbolje posade, da svojim navijanjem doprinesu regati, kao i da se osjećaju lijepo i ugodno. Očekujemo jedan lijepi sportski događaj, poručio je Botić.


Brončani iz Sydneya 2000. godine Nikša Skelin je kazao kako će ove godine konkurencija biti jaka s obzirom da dolaze svježe snage, oni koji su završili karijeru i prošle godine bili na vrhuncu u Tokiju. Rekao je da će pokušati skupiti još malo snage što je ostalo u nogama, pa da im se odupru, no nije mogao to i obećati "jer je veslanje takav sport da uvijek daje sve od sebe, ali kraj utrke ovisi i o drugima".


- Nećemo im tek tako prepustiti da se domognu naslova. Vjerujem da će s obzirom na sunčano vrijeme Riva biti puna i da će nas ljudi podržati prisustvujući spektaklu koji se rijetko može vidjeti. Budućnost regate je upravo u tome da mladi polako mijenjaju starije, a mi se stariji prebacujemo u publiku. No, dok god imamo snage pokušat ćemo pronaći najbolju ekipu koja može imati najbolje vrijeme te da zadržimo ponos Splita u Splitu, istaknuo je Skelin.

Legendarni veslač Luka Grubor, koji je 2000. godine u Sydneyu osvojio zlato, istaknuo je kako ove godine imaju najjače osmerce koji su ikada veslali u Splitu, ali imaju i pune ženske ekipe Oxforda i Cambridgea. Uz to imaju i još jedno top sveučilište iz Velike Britanije, Imperial College London koji su europski i studentski prvaci u osmercu, a pridružili su se rivalstvu te sami platili put do Splita samo da dođu na veslački okršaj.


- U Utrci legendi ćemo i dalje vidjeti rivalstvo Splita, Oxforda i Cambridgea. Novost ove godine je da ćemo imati i sveučilišni okršaj te nekoliko svježih olimpijaca iz Tokija koji su završili svoju karijeru i pridružili se sastavu legendi. Mislim da će sve ekipe biti u dobrom stanju za sljedećih deset godina sa novim podmlatkom legendi, dodao je Grubor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!