Vraćaju se dodatne kvalifikacije za ulazak u HNL

29.06.2022.

22:35

Autor: HRT/HNS

Marijan Kustić, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza

Marijan Kustić, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza

Foto: Marko Lukunic/ / PIXSELL

Danas je u Zagrebu  održana deveta sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, na kojoj je donesen niz odluka vezanih za novu natjecateljsku godinu 2022./23.

Na sjednici je HNS donio niz odluka vezanih uz najviši rang hrvatskog nogometa, ali i za niže rangove. Ono što je zanimljivo, vraćaju se dodatne kvalifikacije za ulazak u Hrvatsku nogometnu ligu, to znači da će od sezone 2024./25. devetoplasirani klub HNL-a igrati kvalifikacije s drugoplasiranim klubom iz Prve NL.


Važna je i odluka da će se od sezone 2024./25. u Prvoj nogometnoj ligi natjecati dva kluba manje. To znači da će sa sadašnjih 12, broj klubova pasti na deset. 


Savez je objavio i promjene koje se tiču i malog nogometa: 


- U malom nogometu, od sezone 2023./24. prvi stupanj natjecanja zvat će se Elite malonogometna liga. Drugi stupanj natjecanja bit će jedinstvena Prva hrvatska malonogometna liga s 10 klubova.


Izvršni odbor izglasao je također i smjenu dosadašnjih izbornika U-17 i U-15 reprezentacija, odlaze Tomislav Rukavina i Sergej Milivojević. Kao nove izbornike, HNS je odabrao bivšeg trenera Hajduka, Harija Vukasa (U-17) i Sretena Ćuka (U-15).


Na sjednici su također doneseni određeni pravilnici, ali i brojne druge odluke vezane za novu natjecateljsku godinu 2022./23.:


- Doneseni su Pravilnik o dozvolama za rad nogometnih trenera, sportskih direktora i voditelja škola nogometa, Pravilnik o zaštiti i sigurnosti te Odluka o kriterijima za imenovanje delegata. Donesene su potrebne odluke za održavanje natjecanja u sezoni 2022./23. Tako su usvojene Propozicije natjecanja HNL, Hrvatskog nogometnog kupa, Prve NL i Druge NL te Superkupa, kao i ostale odluke vezane uz natjecanja (lista sudaca i delegata, kontrolora suđenja, imenovano vodstvo natjecanja).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!