21:12 / 28.01.2019.

Autor: K.L./HRT

[VIDEO] Sve što trebate znati o VAR-u i njegovu uvođenju u HNL

-

-

Foto: - / -

Od sljedeće sezone video-tehnologiju gledat ćemo i na hrvatskim nogometnim terenima.
Od sljedeće sezone video-tehnologiju gledat ćemo i na hrvatskim nogometnim terenima. Hrvatski nogometni savez krenuo je u projekt uvođenja VAR tehnologije, a sada kreće najvažniji dio - educiranje sudaca za njegovo korištenje.

Što je to VAR tehnologija?

- Alat u nogometnom sportu koji se na SP-u pokazao kao izuzetno dobar i koristan u ispravljanju čistih i očitih pogrešaka, te da se ne propuste ozbiljni incidenti. To je temeljna filozofija VAR-a, objasnio je Bruno Marić, instruktor HNS-a za VAR tehnologiju u emisiji Stadion.

U kojim se situacijama koristi VAR?

- U četiri situacije se koristi. Kad je upitno da li je pogodak ili nije pogodak, kazneni udarac, identitet igrača i kod crvenog kartona (ne drugi žuti karton). Uvijek odluku donosi sudac na terenu, nikad VAR sudac ne smije sugerirati sucu na terenu, može samo u trenutku kada sudac evidentno pogriješi i onda VAR sudac pritisne svoje dugme i kaže mu "To je trebao biti crveni karton". VAR suci cijelo vrijeme slušaju komunikaciju, ali uključuje se kada je nešto evidentno ili kada sudac traži, pojašnjavaju Ante Kulušić, predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a te Marić.

Ima li sudac vremensko ograničenje u kojem mora donijeti odluku uz VAR?

- Nema vremenskog ograničenja, već treba donijeti točnu odluku. Jer nitko ne bi razumio da se uz VAR ne uspije donijeti ispravna odluka, rekao je Marić.


Kada se može očekivati početak upotrebe VAR-a u HNL-u?

- Godina dana je početak proljetnog dijela prvenstva sljedeće sezone. Ali nadam se da ćemo uspjeti i u jesenskom dijelu, odnosno prvom dijelu, neku utakmicu odigrati s VAR tehnologijom. Iako bi bio najsretniji da ne biramo jednu po jednu, nego da krenemo odjednom na svih pet utakmica, rekao je Kulušić dok je Marić još jednom naglasio važnost strpljenja i edukacije u projektu.

- Krećemo s VAR-om kada ćemo biti spremni, želimo očistiti nogomet od grešaka koje se događaju zbog ljudskih faktora. One najvažnije krucijalne pogreške se više neće događati. Zbog toga strpljenje - jer suci se moraju educirati i znati primjenjivati VAR tehnologiju.

Postoje li pogreške u korištenju VAR tehnologiju?

- Edukacijom se jedino mogu izbjeći pogreške. Siguran sam da se neće ni u Hrvatskoj izbjeći dječje bolesti, siguran sam da će neke situacije i s VAR-om biti procijenjene da svi neće biti zadovoljni jer kada je god čovjek involviran to je subjektivan dojam, rekao je Marić.

Ivan Bebek, hrvatski međunarodni sudac, pohvalio je uvođenje VAR-a u Prvu HNL.  

- To je sjajna stvar što se uvodi u hrvatski nogomet. Ja sam imao prilike suditi u tri utakmice s VAR tehnologijom, a bio sam i VAR sudac. To je bila strašno dobra stvar. Mogu samo pozdraviti ovo, iako će biti zahtjevno ga implementirati, bit će to benefit za hrvatski nogomet, rekao je Bebek.


Sudački ekspert HRT-a Marijo Strahonja pozdravio je uvođenje VAR-a, kao i stručni analitičar Igor Cvitanović.

- On neće riješiti sve probleme, ali će minimalizirati pogreške i to je najvažnije. On se uključuje kada su jasne pogreške, kazao je Strahonja.

Pogledajte cijeli prilog i neke primjere korištenja VAR-a!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!