12:03 / 09.01.2018.

Autor: HRT

[VIDEO] Mamić: Nemojte mi suditi kroz političke spletke

Zdravko Mamić (Goran Stanzl/PIXSELL)

Zdravko Mamić (Goran Stanzl/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Zdravko Mamić održao je izvanrednu konferenciju za medije koju je sazvao pod nazivom "Moja istina - točno u podne".
Zdravko Mamić održao je izvanrednu konferenciju za medije koju je sazvao pod nazivom "Moja istina - točno u podne".

Ovo nije moja istina, već je to jedina istina, a to ću vam pokušati danas dokazati, izjavio je Dinamov savjetnik na početku izvanredne konferencije za medije koja je trajala dva sata.

Baš kao što je najavio da će presica trajati malo dulje, to je i ostvario, a prisutnim novinarima obećao je kako će ih dobro zabaviti, što se također pokazalo istinitim.

Pričao je Mamić o svemu i svačemu, donio mnoštvo dokumenata i fotografija, a sve je započeo svojim rođenjem i živopisnim prikazima iz najranije mladosti: Nije me sram reći da sam zimi bos igrao nogomet.

Čulo se puno o Mamićevoj ljubavi prema Dinamu, koji mu je bio i ostao smisao života. Za sebe je rekao kako je bio najborbeniji igrač u povijesti Dinama u doba dok je igrao (1973., 1974.). Uslijedile su brojne priče i anegdote Dinamova savjetnika vezane uz klub iz Maksimira, pričao je o Miroslavu Ćiri Blaževiću, predsjedniku Franji Tuđmanu, Hajduku, Bad Blue Boysima čiji je član i on bio, imenu kluba...

Dotaknuo se Mamić i optužnice USKOK-a za izvlačenje novca iz Dinama, govorio je o Luki Modriću, Dejanu Lovrenu: Optužuju me da sam oštetio Dinamo za 130 milijuna kuna, no istina je sljedeća. USKOK i Državno odvjetništvo smatraju da je to napravljeno na konto neregularne dokumentacije, no takvih ugovora ima na stotine u povijesti Dinama, Hajduka, Rijeke, Osijeka.. Tako se radilo, nije to bilo ništa nezakonito.

Zašto se ne procesuira pljačka u privatizaciji, već se koristi cijeli sustav da se slomi jedan čovjek. Pustite me da živim i radim. Nemojte mi suditi kroz političke spletke, valjda imam pravo na pravično suđenje,
rekao je Mamić, dodavši kako ima saznanja da se prijeti svim sucima koji rade na njegovom slučaju.

Mamiću se u Osijeku sudi zajedno s njegovim bratom Zoranom, bivšem direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom zbog optužbi da su Dinamo izvlačenjem novca oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neplaćenog poreza.

Zdravko Mamić tvrdi da u dosadašnjem tijeku suđenja u Osijeku nije izveden nijedan dokaz koji bi ga teretio, te da ga nije teretio nijedan svjedok, niti vještak.

Od 2004. pa do danas Dinamo je napravio 217 ugovora o transferima igrača po istom modelu, a samo 29 ugovora koje je napravio moj sin i njegovi prijatelji tužitelj smtra da su kazneno djelo. Oni sada vide da se stvari ne odvijaju u željenom smjeru pa krajem prosinca pokreću novu istragu u kojoj tvrde da sam oštetio Dinamo podižućii novac s Dinamovih računa u inozemstvu, te postupak protiv Modrića, njegove punice i Lovrena koje sumnjiče za lažno svjedočenje,  dodao je Mamić.

Krajem prosinca zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je novu istragu protiv Zdravka Mamića kojega tereti da je zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju od 2004. do 2007. Dinamo oštetio za oko 2,6 milijuna eura podižući novac s Dinamovih računa u inozemstvu, dok osječko Općinsko državno odvjetništvo sumnjiči Luku Modrića, njegovu punicu i Dejana Lovrena da su lažno svjedočili na suđenju Zdravku Mamiću u Osijeku.

Tko je taj činovnik, tko je taj monstrum koji maltretira Modrića i Lovrena. Od Vlade, predsjednice i Sabora tražim da se prekine ta farsa",
istaknuo je Mamić na konferenciji za novinare koja je trajala dva sata. Ponovio je da je od 2002. do 2007. Dinamu posudio oko 83 milijuna kuna, da je pod njegovim vodstvom Dinamo postao najjači klub u jugoistočnoj Europi, da je u klubu zaposleno 289 ljudi, te da i čistačice imaju neto plaću od tisuću eura.
Foto: Edin Mahmuljin

Foto: Edin Mahmuljin

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!