Vatreni i službeno nositelji kvalifikacija za Euro 2024.

29.09.2022.

12:52

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Luka Modrić nakon plasmana na Final Four Lige nacija

Luka Modrić nakon plasmana na Final Four Lige nacija

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Ždrijeb kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo 2024. održat će se 9. listopada u 12 sati u Frankfurtu, a UEFA je potvrdila da će Hrvatska biti nositelj jedne od skupina.

U kvalifikacijama će sudjelovati 53 reprezentacije, koje će biti podijeljene u sedam skupina sa po pet momčadi i tri sa po šest momčadi. Sudionici završnog turnira Lige nacija Hrvatska, Španjolska, Italija i Nizozemska bit će u skupinama sa pet selekcija.

U prvoj jakosnoj skupini su tako Hrvatska, Španjolska, Italija, Nizozemska, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska i Poljska, a u drugoj jakosnoj skupini Srbija, Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Wales, Izrael, BiH, Škotska i Finska. 

U trećem šeširu su Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunjska, Švedska i Armenija, a u četvrtom Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbajdžan, Bugarska, Farski Otoci, Sjeverna Makedonija i Kosovo.

U petoj skupini bit će Slovačka, Sjeverna Irska, Cipar, Bjelorusija, Litva, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija, Malta, a u posljednjem, najslabijem šeširu su Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Njemačka se kao domaćin automatski plasirala na Europsko prvenstvo 2024. i odbila je ponudu da igra kvalifikacijske utakmice umjesto prijateljskih.

Plasman na Europsko prvenstvo izborit će po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svih deset skupina, a posljednje tri reprezentacije bit će poznate nakon utakmica play-offa.

Kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo 2024. igrat će se od ožujka do studenog 2023. godine.

UEFA je objavila i iznimke kod ždrijeba, pa Srbija tako neće moći igrati s Kosovom, kao ni BiH s Kosovom, dok u istoj skupini ne mogu biti Armenija i Azerbajdžan, Bjelorusija i Ukrajina, te Španjolska i Gibraltar.

UEFA je također navela da u istoj skupini mogu biti najviše dvije reprezentacije s potencijalno oštrim zimama, a to su Bjelorusija, Estonija, Farski Otoci, Finska, Island, Latvija, Litva i Norveška.

Zbog velike udaljenosti pojedine momčadi mogu biti izvučene s najviše jednom od udaljenijih reprezentacija, pa Azerbajdžan može biti samo u skupini s Gibraltarom, Islandom i Portugalom. Island samo s Gruzijom, Izraelom, Armenijom ili Ciprom.

Kazahstan će moći biti u skupini samo s jednom od sljedećih reprezentacija -  Andora, Wales, Gibraltar, Engleska, Island, Malta, Portugal, Republika Irska, Sjeverna Irska, Farski Otoci, Francuska, Škotska ili Španjolska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!