14:33 / 11.06.2019.

Autor: M.M./Hina

Vatreni i "Orlovi s Kartage" igrali po novim pravilima

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ogled reprezentacija Hrvatske i Tunisa u Varaždinu prva je utakmica u našoj zemlji koja s igrala po novim pravilima.
Ogled reprezentacija Hrvatske i Tunisa u Varaždinu prva je utakmica u našoj zemlji koja s igrala po novim pravilima koja je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) predstavila u ožujku na kongresu u Aberdeenu.

Nova pravila su stupila na scenu 1. lipnja, a spomenimo neka od najvažnijih.

Kod formiranja živog zida suparnički igrači više neće imati pravo biti dio njega. Morat će stajati najmanje metar od "zida", bilo ispred njega, iza njega ili sa strane.

Kada golman izvodi loptu iz peterca, suparnički igrač više neće morati čekati da ona napusti linije kaznenog prostora, nego je može probati dohvatiti čim je golman ispuca.

Po novom pravilu svako igranje rukom koja se nalazi iznad visine ramena, ako se dogodilo u kaznenom prostoru bit će kazneni udarac.

Igrač koji pri zamjeni napušta teren za igru mora izaći na najbližoj točki granične crte, a ne kao što je do sada bilo pravilo na sredini terena.

Suci po novim pravilima više neće biti 'zrak'. Dakle, ako lopta pogodi suca u situaciji opasnoj za gol, akcija se prekida i lopta se vraća momčadi koja ju je imala u posjedu.

Uvode se žuti i crveni kartona za nesportsko ponašanje službenih osoba, trener i igrača s kupe.

Vratar ne može postići pogodak bacanjem lopte u suparnička vrata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!