20:40 / 17.01.2019.

Autor: HRT

VAR za godinu dana i u hrvatskom nogometu

Ilustracija (Marko Lukunic/PIXSELL)

Ilustracija (Marko Lukunic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vrlo brzo će videotehnologija na domaćim travnjacima pridonijeti tome da se nakon utakmica - o suđenju više ne govori.
VAR stiže u hrvatski nogomet. Vrlo brzo će videotehnologija na domaćim travnjacima pridonijeti tome da se nakon utakmica - o suđenju više ne govori.

- Za godinu dana bi po nekakvom planu trebali uvesti VAR u hrvatski nogomet. To je početak sljedećeg proljetnog dijela prvenstva, sljedećeg prvenstva, rekao je Ante Kulušić, predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a.

Zaključak je to poslije sastanka u Zagrebu, na kojem su uz predstavnike HNS-a sudjelovale i delegacije FIFA-e te IFAB-a, tijela koje određuje nogometna pravila.

- Dobili smo obavijest da je FIFA usvojila naš zahtjev i dodijelit će nam sredstva za opremu, dodao je Kulušić.

Troškovi uvođenja VAR-a iznose gotovo milijun i pol američkih dolara, ali program FIFA Forward može pokriti 80 posto, a ostatak HNS.

Priprema je duga. Tu su tehnološki izazovi, emitiranje, pravni i financijski aspekti. Sve to mora biti detaljno pripremljeno kako bi implementacija bila uspješna, rekao je Dirk Schlemmer iz IFAB-a.

Hrvatski suci proći će edukaciju, a videotehnologija mogla bi biti testirana već i ove sezone, moguće na finalu Kupa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!