11:13 / 22.09.2019.

Autor: M.M./Hina

VAR tehnologija prvi put u hrvatskom nogometu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na utakmici juniorskih momčadi Rudeša i Hajduka prvi put u hrvatskom nogometu upotrijebljena je VAR tehnologija.
Utakmica 4. kola juniorskog prvenstva između Rudeša i Hajduka (0:0) na zagrebačkome stadionu u Kranjčevićevoj ušla je u povijest kao prva u HNL-u u kojoj je upaljen VAR.

Od proljetnog dijela sezone 2019./20. VAR tehnologija će se koristiti u HNL-u.

HNS je postupak za uvođenje VAR-a pokrenuo u lipnju prošle godine, a proteklog siječnja su predstavnici FIFA-e i IFAB-a u Zagrebu na inicijalnom sastanku pojasnili sam postupak uvođenja i korištenja video tehnologije u nogometu.

Trošak uvođenja iznosi oko 1,5 milijuna eura, a savez je aplicirao na fond FIFA-e putem kojeg se sufinancira 80 posto troškova. VAR će se koristiti na svim utakmica Prve HNL te u završnici Hrvatskog nogometnog kupa, a prvoligaši su u tu svrhu dužni osigurati posebne prostorije za VAR na stadionima koje koriste.

Uz riječkog suca Ivana Bebeka, koji je vodio utakmicu i prvi upotrijebio VAR, u Kranjčevićevoj su bili i pomoćni suci Ivica Modrić i Borut Križarić te četvrti sudac Fran Jović. Ulogu pomoćnog video suca (VAR) odradio je Goran Gabrilo, a njegov asistent bio je (AVAR) je Miro Grgić.

Mario Strahonja i Bruno Marić nadgledali su kako video suci rade posao u VAR sobi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!