UEFA Liga nacija: Vatreni u skupini 4 protiv Španjolske i Engleske

24.01.2018.

10:24

Autor: HRT

default error photo
U Lausanni će se održati ždrijeb za Ligu nacija, novo UEFA-ino natjecanje koje će zamijeniti prijateljske utakmice.
Hrvatska nogometna reprezentacija će u premijernom izdanju UEFA-ine Lige nacija igrati u atraktivnoj skupini 4 s bivšim svjetskim prvacima Engleskom i Španjolskom, odlučeno je na ždrijebu u Lausannei.

Prvo izdanje Lige nacija bit će odigrano od rujna do studenog 2018. godine, poslije Svjetskog prvenstva u Rusiji, a Hrvatska će igrati u elitnom razredu, u Ligi A, zahvaljujući UEFA-inom koeficijentu po završetku kvalifikacija za SP.

Liga nacija će praktično zamijeniti prijateljske utakmice.

Ligu A čine 12 najjačih europskih nacionalnih selekcija, Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island, Nizozemska te Hrvatska, i one će biti smještene u četiri skupine po tri momčadi.

Utakmice Lige nacija igrat će se u šest termina, po dva u rujnu, listopadu i studenome 2018. godine. To znači da će Hrvatska s protivnicima u skupini odigrati ukupno četiri utakmice, dvije na domaćem terenu i dvije u gostima. Pobjednici skupina Lige A borit će se na završnom turniru (polufinale, susret za treće mjesto, finale) u lipnju 2019. godine za naslov pobjednika Lige nacija, a posljednje momčadi iz svake skupine ispast će u niži rang natjecanja, odnosno u Ligu B.

  Skupine Lige A:
 skupina 1 - Nizozemska, Francuska, Njemačka
 skupina 2 - Island, Švicarska, Belgija
 skupina 3 - Poljska, Italija, Portugal
 skupina 4 - HRVATSKA, Engleska, Španjolska

Pobjednici iz ostalih liga, B, C, i D će se plasirati u viši rang za sljedeće izdanje Lige nacija, koje će biti održano 2020. godine. To znači da će pobjednici skupina Lige B ući u Ligu A, iz Lige C u Ligu B, te iz Lige D u Ligu C.

Osim što će iz kalendara istisnuti prijateljske utakmice, Liga nacija će utjecati na kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine. Kvalifikacije za EURO će se odigrati u pet termina tijekom 2019. godine, a 55 reprezentacija će biti raspoređeno u 10 skupina.

U pet skupina će biti smješteno po šest ekipa, a u preostalih pet skupina po pet reprezentacija. Pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine će izboriti direktan plasman na EURO 2020. Tako ćemo dobiti 20 od 24 sudionika završnog turnira.

Ostala četiri mjesta popunit će reprezentacije iz Lige nacija i to kroz dodatne kvalifikacije u kojima će sudjelovati 16 reprezentacija, po četiri iz svake Lige. Tako bi svaki od četiri razreda trebao dati po jednu reprezentaciju za EURO 2020. Mjesta u dodatnim kvalifikacijama su rezervirana za pobjednike skupina unutar svakog od četiri razreda.

Ako su pobjednici skupina već izborili EP kroz kvalifikacije, onda će u doigravanje sljedeća reprezentacija po renkingu unutar svakog od pojedinih razreda. Ako, recimo, u ligi A više nema reprezentacija kojima bi se mogao popuniti play-off, ta mjesta popunit će momčad iz sljedeće lige. Dodatne kvalifikacije za EURO 2020. igrat će se u ožujku te godine, odnosno tri mjeseca prije početka Europskog prvenstva.

Skupine Lige B:
 skupina 1 - Slovačka, Ukrajina, Češka
 skupina 2 - Rusija, Švedska, Turska
 skupina 3 - Austrija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska
 skupina 4 - Wales, Irska, Danska
Skupine Lige C:
 skupina 1 - Škotska, Albanija, Izrael
 skupina 2 - Mađarska, Grčka, Finska, Estonija
 skupina 3 - Slovenija, Norveška, Bugarska, Cipar
 skupina 4 - Rumunjska, Srbija, Crna Gora, Litva
Skupine Lige D:
 skupina 1 - Gruzija, Latvija, Kazahstan, Andora
 skupina 2 - Bjelorusija, Luksemburg, Moldavija, San Marino
 skupina 3 - Azerbajdžan, Farski Otoci, Malta, Kosovo
 skupina 4 - Makedonija, Armenija, Lihtenštajn, Gibraltar

Termini igranja -
1. i 2. kolo: 6. - 11. rujna 2018.
3. i 4. kolo: 11. - 16. listopada 2018.
5. i 6. kolo: 15. - 20. studenoga 2018.
Završni turnir: 5. - 9. lipnja 2019.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!