17:33 / 22.01.2018.

Autor: HRT

U srijedu ždrijeb Lige nacija, Hrvatska među 12 najboljih

Hrvatska nogometna reprezentacija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Hrvatska nogometna reprezentacija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Prema UEFA-inu koeficijentu, Hrvatska je 11. reprezentacija Lige A te će biti u trećem, najslabijem 'šeširu' kod ždrijeba.
U Lausanni će u srijedu biti obavljen ždrijeb za Ligu nacija, novo UEFA-ino natjecanje koje će zamijeniti prijateljske utakmice.

Prvo izdanje Lige nacija bit će odigrano od rujna do studenog 2018. godine, poslije Svjetskog prvenstva u Rusiji, a Hrvatska će zaigrati u elitnom razredu, Ligi A, zahvaljujući UEFA-inom koeficijentu po završetku kvalifikacija za SP.

Uz Hrvatsku, među 12 najjačih europskih nacionalnih selekcija nalaze se još Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island i Nizozemska, a te će momčadi biti smještene u četiri skupine po tri.

Prema UEFA-inu koeficijentu, Hrvatska je 11. reprezentacija Lige A te će biti u trećem, najslabijem 'šeširu' kod ždrijeba. S Hrvatskom će u bubnju biti Poljska, Island i Nizozemska, što znači da s tim reprezentacijama ne možemo biti u skupini.

Iz prvog bubnja možemo izvući Njemačku, Belgiju, Portugal ili Španjolsku, a iz drugog bubnja Englesku, Francusku, Švicarsku ili Italiju. S po jednom reprezentacijom iz prva dva bubnja tvorit ćemo skupinu iz koje će pobjednik ići na Final Four, a najlošiji u skupini ispast će u niži rang natjecanja, Ligu B.
Pobjednici skupina borit će se na završnom turniru (polufinala, susret za treće mjesto, finale) u lipnju 2019. godine za naslov pobjednika Lige nacija, a posljednje momčadi iz svake skupine ispast će u niži rang natjecanja, Ligu B.

U novom natjecanju sudjeluje ukupno 55 reprezentacija. U skupini B su Austrija, Wales, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Irska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska.

Ligu C čine: Mađarska, Rumunjska, Škotska, Slovenija, Grčka, Srbija, Albanija, Norveška, Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska, Cipar, Estonija i Litva. U najslabijoj D ligi su Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Farski Otoci, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

Utakmice Lige nacija igrat će se u šest kola, po dva kola u rujnu, listopadu i studenom iduće godine.

Osim, što će iz kalendara istisnuti pripremne utakmice, Liga nacija će utjecati na kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine. Kvalifikacije za EURO će se odigrati u pet termina tijekom 2019. godine, a 55 reprezentacija će biti raspoređeno u 10 skupina. U pet skupina će bit smješteno po šest ekipa, a u ostalih pet skupina po pet reprezentacija. Pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine će izboriti izravni plasman na EURO 2020. Tako ćemo dobiti 20 od 24 sudionika završnog turnira.

Ostala četiri mjesta popunit će reprezentacije iz Lige nacija i to kroz dodatne kvalifikacije u kojima će sudjelovati 16 reprezentacija, po četiri iz svake Lige. Tako bi svaki od četiri razreda trebao dati po jednu reprezentaciju za EURO 2020. Mjesta u dodatnim kvalifikacijama su rezervirana za pobjednike skupina unutar svakog od četiri razreda.

Četiri pobjednika grupa svake lige jednokružno igraju polufinale i finale, odnosno final four. Domaćin polufinala odredit će plasman u grupama, a domaćin finala odredit će se ždrijebom. Te utakmice igraju se u ožujku 2020. godine, odnosno tri mjeseca prije početka Europskog prvenstva.

Ako su pobjednici skupina već izborili EP kroz kvalifikacije, onda će u doigravanje sljedeća reprezentacija po plasmanu unutar svakog od pojedinih razreda. Ako, recimo, u ligi A više nema reprezentacija kojima bi se mogao popuniti play-off, ta mjesta popunit će momčad iz sljedeće lige.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!