19:33 / 12.11.2021.

Autor: A.M./Hina

U Splitu pojačane sigurnosne mjere uoči ogleda Hrvatska - Rusija

Policija na splitskoj Rivi

Policija na splitskoj Rivi

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Splitska je policija u povodu kvalifikacijske nogometne utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo između Hrvatske i Rusije koja će se igrati u nedjelju na Poljudu, u petak priopćila kako je već od danas pojačana policijska nazočnost u gradu.

- Obavještavamo građane kako će policijski službenici od danas, a posebno intenzivno na sam dan održavanja javnog okupljanja (utakmice), biti pojačano nazočni u Gradu i na prilaznim pravcima, te poduzimati mjere i radnje iz nadležnosti policije u cilju prevencije protupravnih ponašanja, navodi se u priopćenju PU Splitsko-dalmatinske.


Na dan utakmice u nedjelju, kako su izvijestili, očekuje se na području Grada Splita i na čitavom području Splitsko-dalmatinske županije veliki broj navijača, pripadnika različitih hrvatskih navijačkih skupina, radi čega se , kako je navedeno, mole građani da ako uoče skupine osoba koje se protupravno ponašaju ili bi se mogle protupravno ponašati, odmah pozovu policiju na broj 192.


- Na dan odigravanja utakmice policija će prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice obavljati snimanje na stadionu i prilaznim pravcima, poručuju iz policije.


Policija obavještava građane da će 13. studenog od 20 sati pa do završetka utakmice uspostaviti blokadu prometa na cestama oko užeg dijela stadiona (Poljudsko šetalište i VIII. Mediteranskih igara). Također, na parking prostoru ispred Doma Hajduka bit će ograničena mogućnost parkiranja osobnih vozila, a sve sukladno odluci Grada Splita i potrebama Hrvatskog nogometnog saveza (HNS-a), pa građanima savjetuju da osobna vozila 13. i 14. studenog ne parkiraju na tom prostoru.


Na dan održavanja utakmice 14. studenoga od 10 sati uspostavit će se, kako su istaknuli iz policije, blokade na prometnicama u široj zoni stadiona (Put Supavla i Zrinsko-frankopanska od raskrižja s Ulicom HRM), te će biti onemogućeno redovno prometovanje osobnim vozilima ( osim vozila žurnih službi, HV, vozila stanara i redovnim autobusnim linijama javnog gradskog prijevoza).


Policija je pozvala građane koji planiraju doći na utakmicu, da na vrijeme krenu prema stadionu, te da ako su u mogućnosti koriste autobuse gradskog prijevoza, kako bi izbjegli stvaranje većih gužvi i zastoja u prometu.


Posjetitelji vozila neće moći parkirati oko stadiona i u široj zoni oko stadiona, pa im se savjetuje da ako na javno okupljanje dolaze osobnim vozilom parkiraju na parkiralištima u drugim dijelovima grada, te pješke ili javnim prijevozom dođu do stadiona, naglasili su iz policije.


Nakon ulaska na stadion gledatelji isključivo mogu sjediti na mjestu koje je određeno na ulaznici i ne mogu tijekom javnog okupljanja sjediti na drugom mjestu, niti biti na mjestima ili u prostorima koji nisu predviđeni za gledatelje.


 Policija je također poručila posjetiteljima utakmice da prilikom ulaza na stadion moraju imati: kupljenu personaliziranu ulaznicu, identifikacijski dokument sa slikom (osobna iskaznica, putovnica i vozačka dozvola) temeljem kojeg će prije ulaska biti provjeren njihov identitet te EU digitalnu COVID potvrdu.


Pri tomu napominju kako se na sva tri dokumenta moraju nalaziti identični identifikacijski podaci jer u suprotnom se neće moći ući u stadion.


Podsjeća se kako utakmica Hrvatska - Rusija na Poljudu počinje 14. studenoga u 15 sati te da će ulaz u stadion biti otvoren u 12. sati.


Ulazi u stadion bit će otvoreni od 12 sati, pa se pozivaju posjetitelji da dođu dovoljno rano, kako bi nakon provedbe sigurnosnih procedura mogli prije početka javnog okupljanja ući na stadion i zauzeti svoja mjesta označena na ulaznici. Splitska je policija pozvala građane da poštuju smjernice, upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!