15:47 / 21.03.2022.

Autor: I.L./HRT/Dinamo

Tramvaj posvećen Dinamovoj generaciji iz 1982.

Tramvaj posvećen Dinamovoj generaciji iz 1982.

Tramvaj posvećen Dinamovoj generaciji iz 1982.

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Danas je u promet pušten posebno dizajniran tramvaj posvećen Dinamovoj generaciji koja je blistavim izvedbama osvojila naslov prvaka 1982. godine. 

Sami događaj uveličali su predstavnici zlatnog naraštaja: Miroslav Ćiro Blažević, Josip Čačković, Rudolf Belin, Marijan Vlak, Marko Mlinarić, Stjepan Deverić, Džemal Mustedanagić, Zvonko Marić i Gordan Mohor. Predsjednik Dinama gospodin Mirko Barišić zahvalio se prisutnima na dolasku i naglasio važnost generacije '82. Nakon kratkog govora pozvao je okupljene na panoramsku vožnju Zagrebom.


- Čim sam ugledao tramvaj sjećanja su se vratila, ove fotografije vraćaju u prošlost i bude emocije. Ova momčad napravila je fantastičan rezultat što nije bilo jednostavno s obzirom na cjelokupnu situaciju u bivšoj Jugoslaviji gdje su nas na početku svi dosta neozbiljno shvaćali da bi kasnije vidjeli da se radi o ozbiljnoj ekipi kojoj više nisu mogli stati na kraj. Mislim da smo zasluženo osvojili to prvenstvo i to u velikom stilu zahvaljujući ljudima koji su bili dio tog tima, ne samo igrači nego i stručni stožer koji je imao jako veliku ulogu na čelu s Miroslavom Blaževićem, izjavio je popularni tadašnji vratar Marijan Vlak.

Generator cijele momčadi bio je trener Miroslav Ćiro Blažević čija je fotografija, pri dizajniranju tramvaja, odmah do vozačkog mjesta.


- Naravno da je odmah do vozačkog mjesta, pa zar bi moglo biti drukčije. Malo sam nespretan kad o sebi govorim, ali to sam mjesto zaslužio. Zahvaljujem što ste imali refleks da tako potaknete svijest o tome koliko je 1982. bila važna za hrvatski nogomet. Kažem hrvatski nogomet jer Dinamo je bio od prvog dana hrvatski klub, a taj smo naslov osvojili u posebnoj atmosferi i stilu koji je dokazao da to nije bilo obično prvenstvo. Ovo je vožnja u kojoj uživam s dragim prijateljima i sretan sam što sam s vama i što mogu podijeliti svoju radost za ovo što ste napravili za moju generaciju, rekao je Blažević.

Miroslav Ćiro Blažević

Miroslav Ćiro Blažević

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Dinamova desetka, mastermind i vođa na terenu, Marko Mlinarić, također je oduševljen idejom o tramvaju posvećenom njegovoj generaciji: - Prekrasno izgleda, dirnuti smo, hvala našem Dinamu, ljudima iz kluba i gospodi iz ZET-a na ovoj akciji. Jedan sam od rijetkih koji se do kasna vozio tramvajem, čak i kad sam počeo igrati za prvu momčad. Auto školu sam položio tek u 30. godini.


Jedan od simbola Dinamove zlatne generacije je i fizioterapeut Josip Čačković, koji je u klub došao 15 godina ranije, dakle baš u sezoni kad su plavi osvojili Kup velesajamskih gradova 1967.


- Kad sjednem u ovaj veličanstveni tramvaj i pogledam sve te fotografije, imam osjećaj kao da je bilo jučer. Obje su te generacije, i ona iz 1967. i ova iz 1982., za mene ostale zlatne. To je bio nogometni stroj, nogometna sila tog trenutka. Ne samo zato što su bili vrhunski nogometaši nego i vrhunski ljudi, prave persone jer bez toga niti ne možete napraviti veliku momčad, zaključio je Čačković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!