Torcida se oglasila priopćenjem

22.05.2022.

22:20

Autor: I.L./HRT/Hina

Torcida

Torcida

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Nakon što je splitski nogometni klub Hajduk u svom je priopćenju osudio svako nasilje, o neredima na autocesti A1 kod odmorišta Desinec, priopćenjem se oglasila i Torcida prozvavši policiju te pozvavši institucije na istragu cijelog slučaja.

Klub navijača Hajduka 'Torcida Split' od institucija hrvatske države zahtijeva pomnu istragu i sankcioniranje "niza nezakonitih, nehumanih i netaktičnih postupaka vodstva Građanskog nogometnog kluba Dinamo i pripadnika hrvatske policije, koji su doveli do incidenta u kojemu je prvi put u povijesti više građana ozlijeđeno hicima iz vatrenog oružja."


- Upozoravamo da se u ovom slučaju radi o eskalaciji višegodišnjeg nasilja i torture kojima su navijači izloženi dugi niz godina, vrlo često zahvaljujući sprezi korumpiranih pripadnika ili suradnika osuđene zločinačke organizacije u nogometu i njima bliskih kadrova iz policijskih struktura, kao i osoba iz ovog sustava koje im barem nesvjesno asistiraju, navodi Torcida.


Klub navijača Hajduka 'Torcida Split' je podsjetio kako je policija dužna osiguravati nogometne utakmice, a ne 'asistirati njihovim organizatorima' u provođenju nezakonitih, samovoljnih i apsurdnih ograničenja prilikom ulaska navijača na stadion, da je dužna nadgledati provođenje zakona koji, između ostalog, organizatorima utakmica propisuje obavezu da osiguraju normalan dolazak navijača na stadion na vrijeme, te kako je hrvatska policija dužna štititi građane Hrvatske, a ne pucati u njih, mlatiti sve što pokazuje znakove života, neselektivno maltretirati suzavcem, cipelariti vezane ljude i pendrecima uništavati njihova vozila. Dužna je i plaćena ponašati se po zakonu, a ne poput bande, navodi Torcida.


Iz Torcide tvrde kako nitko od ustrijeljenih građana nije ranjen na benzinskoj crpki, nego među kolonom auta zaustavljenih na autocesti.


- Treba kazati da se ni nakon smirivanja situacije tretman navijača nimalo nije promijenio, dapače: s dolaskom policijskog pojačanja započinje neselektivno i nasumično udaranje navijača i svih građana koji su se zatekli u blizini, njihovo izvlačenje iz vozila na kišu i bacanje na pod, cipelarenje zavezanih ljudi, bezrazložno uništavanje vozila, teror suzavcem i masovna, neosnovana privođenja, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!