Tomašević o novom stadionu: Ni kuna iz gradskog proračuna

11.01.2022.

12:10

Autor: Studio 4/IMS/HRT/I.L.

Maksimirski stadion

Maksimirski stadion

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je kako se u prosincu sastao s vodstvom Dinama vezano uz budućnost maksimirskog stadiona. 

- Javno sam najavio sastanak s Upravom Dinama. I on se dogodio, istaknuo je Tomašević u razgovoru s novinarima nakon polaganja kamena temeljca kojim se obilježava početak dogradnje Osnovne škole Ante Kovačića u Španskom.


- Sastanak je bio dobar, konstruktivan. Raspravljalo se o različitim modelima. Jedan od njih je bio pravo građenja, postoji i drugi. Isto tako o različitim modelima financiranja. Gledamo druge gradove u Hrvatskoj poput Rijeke, a isto tako u Europi s obzirom na iskustva partnerstva između klubova i gradova u financiranju i izgradnji takvih stadiona. Gledamo da nađemo model koji neće opteretiti ni kunu gradskog proračuna, neće se iz gradskog proračuna financirati rušenje starog i izgradnja novog stadion na istom mjestu odnosno u Maksimiru gdje je gradsko zemljište. Počeli smo razgovore, ti sastanci su bili konstruktivni. Zasad smo se više fokusirali na ove modele financiranja i partnerstva između nogometnih klubova i gradova. Ne bih puno o detaljima jer mislim da ti razgovori ipak trebaju biti, u ovoj ranoj fazi, između grada i Dinama pa ćemo onda kada dođemo do nekih opcija, kad se iskristaliziraju neke opcije o tome informirati javnost. U konačnici odluku, budući da se radi o zemljištu vrjednijem od milijun kuna donosi Gradska skupština Grada Zagreba.

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba

Foto: HRT / HTV

Sljedeći sastanak bi trebao biti krajem ovog mjeseca.


- Imat ćemo neku ubrzanu dinamiku, ali ne može se to riješiti preko noći. Ipak govorimo o problemu koji je nastajao dva desetljeća ako ne i dulje. U interesu nam je što prije naći rješenje i da se krene s rušenjem tog stadiona i izgradnjom novog. Tu su onda naravno i pitanja zamjenskih stadiona za vrijeme rušenja i izgradnje novog stadion. Tu je još niz pitanja na koje treba odgovoriti.


Vezano uz stanje u Ciboni, najavio je kako danas imaju sastanak s novom Upravom kluba i da je revizija, odnosno kontrola Grada pokazala da je bilo dvostrukog financiranja što znači da su se isti računi prezentirali za novac iz gradskog proračuna i iz Sportskog saveza koji također novac dobiva iz proračuna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!