Tomašević: "Ruglo" u Maksimiru srušiti i izgraditi novi stadion

11.10.2022.

16:25

Autor: M.Š./Hina/HRT

Tomašević o stadionu u Maksimiru

Tomašević o stadionu u Maksimiru

Foto: Igor Soban/Zeljko Hladika/PIXSELL / Fotomontaža HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak kako mu je "prva informacija" da Vlada kani uložiti novac u izgradnju stadiona u Zagrebu i poručio da ga treba izgraditi na mjestu Maksimirskog stadiona, dok čelnik SDP-a Peđa Grbin smatra kako to nije prioritet.

- Moram priznati da mi je to što je jučer izjavljeno prva informacija, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare komentirajući najavu glasnogovornika Vlade Marka Milića da će država, zajedno s drugim sudionicima, krenuti u izgradnju stadiona u Zagrebu te da će se ulagati i u druge sportske objekte diljem Hrvatske.

Tomašević kaže da je Uprava Dinama izrazila spremnost investirati novac u novi stadion pa javni novac nije ni bio tražen. Traženi su samo investitori za poprate sadržaje, koji bi se gradili uz stadion.

- Od Grada se tražilo da osigura zemljište i mogućnost gradnje popratnih sadržaja - hotela, podzemne garaže, trgovačkih i poslovnih prostora, rekao je.

Tomašević je istaknuo da Grad Zagreba radi na tome, ali još nije u potpunosti riješeno imovinsko-pravno pitanje zemljišta, koje je dijelom u vlasništvu Katoličke crkve, pa Grad o tome intenzivno komunicira s Kaptolom.

Milićeva najava ga je, kaže, iznenadila jer Dinamo do sada nikada nije govorio da je problem u novcu, nego u zemljištu.

Pozdravio je sva ulaganja države u sportsku infrastrukturu, te izrazio nadu da će dio tih investicija ići i u druge infrastrukturne projekte, npr. obnovu Doma sportova, izgradnju bazena u Španskom i obnovu stadiona u Kranjčevićevoj.

Što se tiče lokacije za novi stadion, Tomašević je poručio kako treba srušiti "ruglo" na Maksimiru, u što je utrošeno 800 milijuna kuna, i na tom mjestu izgraditi novi.

Grbin: Vlada hoće ulagati javni novac u objekt za koji postoji investitor

Grbin je pak upozorio da u Hrvatskoj postoje brojni infrastrukturni problemi, pa tako i u Zagrebu, pa državno financiranje novog stadiona nije prioritet, pogotovo jer su iz Dinama više puta rekli kako financiranje za njih nije problem.

- Zagreb još uvijek ima probleme s obnovom brojnih javnih zgrada, s Nacionalnom dječjom bolnicom, koja se obećava godinama, a ljudi i dalje odlaze u Klaićevu, gdje nemaju gdje parkirati i riskiraju život pretrčavajući ulicu, doka liječnici rade u nenormalnim uvjetima.

Također, u Hrvatskoj postoje brojni sportski objekti koji nisu komercijalnog tipa i za koje nema investitora.

- Onda se nađe Vlada, vjerojatno iz PR-ovskih razloga jer o tome nije govorio resorni ministar ili predsjednik Vlade nego glasnogovornik, ulagati javna sredstva u objekt za koji postoji zainteresirani investitor, koji je spreman to napraviti privatnim novcem, rekao je.

Grbin smatra da bi novi stadion mogao koštati možda i pola milijarde kuna. 

- U to ćemo ulagati? Naravno, jer oni za to neće morati platiti niti osigurati sredstva. Uvalit će to nekome drugome, kao što su uvalili brojne druge infrastrukturne projekte, kazao je.

HDZ "boli briga" za javni novac i interes.

Ako hoćete ulagati u sportsku infrastrukturu u Hrvatskoj - apsolutno, ali ne tamo gdje postoji komercijalni interes", poručio je Grbin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!