Predstavljen projekt rekonstrukcije stadiona u Kranjčevićevoj ulici

07.06.2023.

12:35

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/I.L.

Predstavljen projekt rekonstrukcije stadiona u Krančevićevoj

Predstavljen projekt rekonstrukcije stadiona u Krančevićevoj

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Zagreb bi uskoro trebao dobiti moderan nogometni stadion, ali to, barem za sada, neće biti Maksimir. Predstavljen je projekt rekonstrukcije stadiona u Kranjčevićevoj ulici.

Radovi bi trebali početi u proljeće sljedeće godine, a vrijednost je 20 milijuna eura. Novac je osiguran u proračunu, ali nadaju se i pomoći UEFA-e. 


Projekt je predstavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević


"Prvi korak ka novom stadionu u Maksimiru"


- Radi se o rekonstrukciji, što znači da se radi o dogradnji i o rekonstrukciji postojeće zapadne tribine i dogradnji tribine na istoku, sjeveru i na jugu. Radi se o proširenju kapaciteta s trenutnih oko 5 tisuća na 12 tisuća sjedećih mjesta, potpuno natkriven stadion, spuštene tribine do samog travnjaka kao na modernim stadionima. Rekonstrukcija Kranjčevićeve je prvi korak ka novom stadionu u Maksimiru, budući da nakon rušenja Maksimira Dinamo negdje mora igrati svoje utakmice. Pregovori za obnovu Maksimira idu u dobrom smjeru i do kraja mog mandata će se dogovoriti izgradnja novog Maksimira, a razgovori Grada Zagreba, Vlade RH i zagrebačke nadbiskupije su u završnoj fazi.

- Stadion u Kranjčevićevoj bit će moderan, održiv i zeleni projekt, kazao je dogradonačelnik Luka Korlaet, a rekonstrukcija stadiona izgrađenog davne 1921. godine odvijat će po projektu profesora Vladimira Kasuna


- Uz četiri tribine, koje će izvana nalikovati na stambene zgrade sa zelenilom i žardinjerama u koje će se dopremati kišnica s krova, gradit će se i novi gradski trg uz Kranjčevićevu ulicu, te multifunkcionalno parkiralište, koje će kad nema utakmica, koristiti građani za rekreaciju jer će na njemu biti malonogometni, teniski i košarkaški tereni. Na krovu će biti velike solarne ploče od kojih će se stadion napajati energijom, kazao je Korlaet.  

Uz rekonstrukciju Kranjčevićeve, grad Zagreb kreće i u obnovu Doma sportova, koja će koštati 20 milijuna eura, kao i izgradnju bazena u Španskom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!