17:00 / 16.06.2020.

Autor: I.L./HNS/HRT

Šuker, Štimac i Asanović o velikoj pobjedi: Bili smo spremni na sve

Igor Štimac, Aljoša Asanović, Petar Krpan, Davor Šuker, Andrej Maksimović, Ognjen Vukojević (Marko Lukunic/PIXSELL)

Igor Štimac, Aljoša Asanović, Petar Krpan, Davor Šuker, Andrej Maksimović, Ognjen Vukojević (Marko Lukunic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

"U Palermu smo udarili temelje uspjesima hrvatskog nogometa".
U Zagrebu je premijerno prikazan dokumentarni film "Pariz - Moskva via Palermo" o velikoj pobjedi hrvatske nogometne reprezentacije protiv tadašnjih svjetskih doprvaka Talijana u Palermu 1994. godine.

Uz strijelca dva pogotka u slavnoj pobjedi od 2:1 protiv Italije, ujedno predsjednika HNS-a Davora Šukera, nezaboravnu generaciju predstavljali su Igor Štimac i Aljoša Asanović. Bila je to prva velika pobjeda naše reprezentacije u službenim utakmicama kojom si je otvorila put prema Europskom prvenstvu 1996.

- Sportaši dobro znaju koliko je teško doći do uspjeha, uvijek sam se vodio krilaticom 'onoliko koliko uložiš, toliko će ti se vratiti'. Onaj prvi gol nije se slučajno dogodio baš tako. Baš sam rekao kako sam imao i atraktivnijih golova, no ovdje je lopta dodirnula mog prijatelja Panuccija, prevarila Gianlucu Pagliucu i ušla u gol. Lopta te hoće ili neće, prisjetio se Šuker velike pobjede u Palermu.

Štimac je odgovorio na pitanje jesu li Talijani bili grubi u toj utakmici.

- I u filmu vidimo kako su se nakon utakmice u Splitu žalili na naše grubosti, tako da se nećemo žaliti da su oni bili grubi. Naša je momčad mogla odgovoriti na sve zahtjeve modernog nogometa, uključujući i grubost. Bili smo spremni na sve. U filmu je puno puta spomenut taj domoljubni naboj koji je bio vrlo važan za nas. Ova utakmica poslužila je kao okidač za sve daljnje uspjehe hrvatske reprezentacije, ali hrvatska žrtva koja se događala tijekom domovinskog rata bila je okidač za nas i motiv za sve što smo napravili na terenu.

Asanović se složio da je podcjenjivanje od strane Talijana dodatno "zapalilo" momčad.

- Ova utakmica početak je naše generacije i pokazatelj kako smo oduvijek bili predodređeni za veliki rezultat. Talijani su nas prije ove utakmice podcijenili. Bili su doprvaci svijeta kojima su dolazili jedni "Balkanci", kako su nas oni vidjeli. Pokazali smo kako možda jesmo s Balkana, no kako igramo svjetski nogomet. Drago mi je što smo im u Palermu pokazali kako smo mi igrači za veliku pozornicu, zaključio je Asanović.

Idejni začetnik i producent filma je Andrej Maksimović.

Na svečanoj premijeri prisustvovala su brojna poznata imena hrvatskog nogometa i hrvatskog sporta, uključujući predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Matešu te rukovodstvo Hrvatskog nogometnog saveza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!