Sudačka komisija: Varaždin teško oštećen protiv Hajduka

12.10.2022.

16:27

Autor: A.M./HRT

Sudac Čulina

Sudac Čulina

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza objavila je sudačku analizu 12. kola domaćeg prvenstva, točnije proanalizirala je i prokomentirala situaciju iz 40. minute dvoboja Hajduka i Varaždina.

Komisija smatra da su suci pogriješili ne isključivši nogometaša Hajduka, dakle Varaždin je značajno oštećen, jer je od 40. minute trebao imati brojčanu nadmoć na terenu. Pogriješio je glavni sudac Ante Čulina, ali Komisija ističe da je u ovoj konkretnoj situaciji morao intervenirati i VAR sudac Ante Čuljak.


Podsjetimo, sličnu procjenu ove situacije imao je prije nekoliko dana i HRT-ov sudački ekspert Marijo Strahonja u emisiji Stadion.


- Ante Čulina jedan je od mlađih sudaca, dosad radi vrlo dobro. Imao je dobru procjenu prekršaja, no imao je velikih problema s dodjelom disciplinskih mjera. Najprije Livaji nije pokazao ni žuti karton, a morao je izravnim crvenim kartonom isključiti Fossatija. Grubo i brutalno. Obrambeni igrač s otvorenim đonom dugo leti i učinio je grub prekršaj. To me začudilo da glavni suca nije dodijelio crveni karton. Ovo nije smjelo proći bez VAR sobe. VAR soba se morala javiti i sucu dati drugi pregled situacije. Što je crveni karton? Način kako zaštititi igrača, istaknuo je Strahonja.


Prenosimo objašnjenje Sudačke komisije HNS-a u cijelosti:


- Neispravna odluka suca utakmice u interpretaciji pravila XII (Gruba igra). Incident u kojem igrač Hajduka visokim intenzitetom, nekontroliranom brzinom otvorenim đonom starta na nogu suparnika, smjernicama PNI-e smatra se prekršajem "grube igre" obavezno disciplinski kažnjivim isključenjem. KNS HNS-a podsjeća suce na važnost timskog rada i odgovornost pomoćnih sudaca u incidentima koji se dogode u njihovoj domeni odgovornosti. Razmatrajući da je igrač Hajduka jasno ugrozio sigurnost suparnika, KNS-HNS-a očekuje obaveznu VAR intervenciju i donošenje ispravne odluke isključenja, piše u priopćenju Sudačke komisije.


Glavni sudac te utakmice bio je Ante Čulina, pomoćni suci Dario Kolarević i Ivan Starčević, a VAR sudac Ante Čuljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!