Sudačka komisija: Rijeka teško oštećena protiv Hajduka!

15.09.2022.

16:54

Autor: HRT/HNS

Sudac Dario Bel na utakmici Hajduk - Rijeka

Sudac Dario Bel na utakmici Hajduk - Rijeka

Foto: Miroslav Lelas/ / PIXSELL

Komisija nogometnih sudaca objavila je danas na službenim stranicama Hrvatskog nogometnog saveza sudačku analizu 9. kola i zaostale utakmice 2. kola SuperSport HNL-a. 

Komisija je zabilježila dva velika propusta, jedan na utakmici Lokomotive i Varaždina, a drugi u zaostaloj utakmici 2. kola između Hajduka i Rijeke. 


Igrači Lokomotive oštećeni su za nepostojeći kazneni udarac koji je dosudio ciparski sudac Chrysovalantis Theouli, naglašavaju kako je došlo do očite pogreške te se u ovoj situaciji trebala uključiti VAR soba. 


- Dosuđeni kazneni udarac neispravna je odluka suca utakmice. Incident u kojem branič Lokomotive na potpuno dozvoljen način igra loptom, a nakon toga napadač Varaždina zapinje za nogu braniča, ne smatra se prekršajem PNI-e. Uzimajući u razmatranje da u analiziranom incidentu ne postoji niti jedan relevantan element na temelju kojega bi VAR sudac prihvatio objašnjenje suca, KNS HNS-a očekuje obaveznu intervenciju VAR suca i korekciju odluke slijedom jasnog i očitog propusta interpretacije suca utakmice.


Zanimljivo, igrači Varaždina nisu uspjeli realizirati kazneni udarac, neprecizan je bio Tonio Teklić, na kraju su do pobjede ipak došli igrači Varaždina. 

Velika pogreška suca zabilježena je i na utakmici Hajduka i Rijeke, sudac Dario Bel nije isključio igrača Hajduka u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena pri rezultatu 0:0.


- Neispravna procjena suca utakmice u interpretaciji pravila XII. Incident u kojem je igrač Hajduka počinio prekršaj (nedozvoljena upotreba ruke) razmatranjima PNI-e smatra se jasno nesmotrenim i obavezno disciplinski kažnjivim opomenom. Uzimajući u razmatranje da je isti igrač prethodno na utakmici opomenut, nakon ovoga prekršaja trebao je biti isključen iz igre temeljem dobivene druge opomene na istoj utakmici. Ovaj propust ispravne interpretacije pravila vrlo dobro pozicioniranog suca smatra se važnom pogreškom suca utakmice.


Hajduk je na kraju došao do pobjede u Jadranskom derbiju od 2:0. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!