Sudačka komisija objavila analizu spornih situacija s dvoboja Osijek - Hajduk

07.04.2022.

11:32

Autor: K.L./HRT

Fran Jović

Fran Jović

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza objavila je tumačenje spornih situacija s utakmica 29. kola Prve HNL.

Analizirale su se sporne situacije s utakmice Osijeka i Hajduka kada je sudac Fran Jović u dva navrata promijenio odluke donesene na terenu poslije VAR provjere. U oba slučaja, nakon pregleda snimke donio je ispravnu odluku, stoji u sudačkoj analizi 29. kola.

OSIJEK - HAJDUK

Glavni sudac: Fran Jović. Pomoćni suci: Bojan Zobenica i Luka Pušić. VAR sudac: Igor Pajač.
 
17. minuta: Sudac utakmice neispravno je procijenio incident unutar kaznenog prostora (dosudio kazneni udarac). Kontakt braniča Osijeka i napadača Hajduka razmatranjima i duhom PNI-e ne smatra se prekršajem i nije dostatan za dodjeljivanje kaznenog udarca. Sudac je, sukladno VAR protokolu, iskoristio mogućnost provjere ispravnosti vlastite odluke tako da je sam zahtijevao pregled snimke. Tijekom OFR pregleda sudac je prepoznao nedostatak razmatranja u interpretaciji pravila XIV i opravdano promijenio prethodno donesenu odluku.
 
29. minuta: Odluka neizravni slobodni udarac i izdavanje opomene igraču Osijeka nakon incidenta unutar kaznenog prostora Hajduka “jasna je i očita pogreška“ suca utakmice u interpretaciji pravila XIV. Slijedom opravdane intervencije VAR suca i naknadnog pregleda izazova, sudac primjenjuje smjernice VAR protokola te poništava izdatu opomenu igraču Osijeka, ispravno interpretira PNI-e i dosuđuje kazneni udarac zbog nesmotrenog prekršaja.

Analizirana je i situacija iz 10. minute s utakmice Istra 1961 - Rijeka u kojoj je sudac bio Duje Strukan.

- Neispravna interpretacija suca utakmice obećavajuća ili izgledna prilika za postizanje pogotka. Branič Istre 1961 prekršajem je zaustavio suparničkog igrača u “izglednoj prilici za postizanje pogotka“. Smjernicama PNI-e, trebao je biti isključen iz igre, stoji u analizi objavljenoj na stranicama HNS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!