Sudačka komisija HNS-a o kaotičnoj utakmici u Puli

21.02.2023.

13:05

Autor: I.L./HRT/HNS

NK Istra 1961 - NK Osijek. Ante Čuljak

NK Istra 1961 - NK Osijek. Ante Čuljak

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Kao što se i očekivalo nakon što je Ante Čuljak skinut s liste elitnih sudaca, Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza bavila se analizom dvoboja u Puli na kojem je bio glavni sudac.

Na utakmici Istre 1961 i Osijeka u 22. kolu SuperSport HNL-a VAR je oduzeo čak 14 minuta utakmice, a odluke glavnog suca su i nakon toga bile loše.


Sudačka analiza: ISTRA 1961 - OSIJEK 1:0

Sudac: Ante Čuljak
Pomoćni suci: Ivan Mihalj i Vedran Đurak
VAR sudac: Ante Čulina


37. minuta: Reakcija igrača Istre 1961 s brojem 50, koji očito protestira i gestikulira protiv odluke suca, u pravilima nogometne igre smatra se nesportskim ponašanjem koje jasno diskreditira autoritet suca. Sudac je propustio izdati “obaveznu” opomenu. KNS HNS-a podsjeća suce na smjernice s posljednjeg seminara sudaca i konzistentnost u sankcioniranju ovakvih gesti igrača ili službenih osoba koje negativno utječu na autoritet sudaca i ukupnu sliku utakmice.


57. minuta: Incident u kojem igrač Istre 1961 prije postignutog pogotka ramenom u prsa odguruje suparnika, KNS HNS-a razmatra kao prekršaj. Analiza incidenta determinira namjeru napadača koji je prvotno prekršajem onemogućio braniča, a nakon toga se fokusirao na loptu. U razmatranom izazovu ispravna odluka, odnosno ispravna interpretacija, očekuje se od suca utakmice u terenu za igru.


61. minuta: Sudac utakmice ispravno je procijenio incident unutar kaznenog prostora Osijeka i opomenuo igrača Istre 1961 zbog pokušaja iznude kaznenog udarca. Intervencija VAR suca u razmatranom incidentu je neopravdana i neutemeljena. 


78. minuta: Incident u kojem igrač Osijeka s brojem 13 bez mogućnosti igre loptom otvorenim đonom udara suparnika prema Pravilima nogometne igre smatra se teškim oblikom nesportskog ponašanja kažnjivim isključenjem. U istom incidentu sudac je prethodno propustio dosuditi očiti prekršaj nad igračem Osijeka s brojem 13 i tako prevenirati njegovu “osvetničku”, ali neprihvatljivu reakciju. KNS HNS-a podsjeća suce na koncentraciju, striktnu i dosljednu interpretaciju tehničkih mjera u cilju sigurnog vođenja i kontrole utakmice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!