Sudačka komisija: Bebek pogriješio dosudivši penal za Dinamo

14.02.2023.

11:33

Autor: A.M./HNS/HRT

Glavni sudac utakmice Dinamo - Istra 1961 Ivan Bebek

Glavni sudac utakmice Dinamo - Istra 1961 Ivan Bebek

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Komisija nogometnih sudaca HNS-a oglasila se pismeno u utorak ujutro s osvrtom na sporne situacije u 21. kolu SuperSport HNL-a. Izdvojili su dvije situacije, kaznene udarce za Dinamo u 25. minuti dvoboja s Istrom 1961 i za Rijeku u 49. minuti susreta Rijeka - Gorica.

Komisija smatra da je glavni sudac Ivan Bebek pogriješio dosudivši penal za Dinamo nakon što se Hujber "naslonio" rukom na Arijana Ademija, a ostao je pri odluci čak i nakon VAR intervencije i pregleda snimke.


- KNS HNS-a dosuđeni kazneni udarac smatra neispravnom procjenom suca utakmice. VAR sudac opravdano je intervenirao i pozvao suca utakmice na OFR pregled incidenta. KNS HNS-a kontakt u kojem je branič Istre 1961 neosporno ostvario kontakt sa suparnikom ne razmatra kao prekršaj PNI-e. Isto tako, KNS HNS-a ne pronalazi elemente zbog kojih je sudac nakon ponovnog pregleda incidenta potvrdio svoju prethodnu odluku, piše Komisija.


Mladi sudac Patrik Kolarić je u 49. minuti utakmice Rijeka - Gorica dosudio kazneni udarac zbog starta Filipa Mrzljaka na Matiju Frigana. Ta je odluka bila ispravna.


- Ispravna procjena suca utakmice u interpretaciji pravila XIV (kazneni udarac). Incident u kojem igrač Gorice unutar vlastita kaznena prostora, iako u borbi za loptu, neoprezno, zakašnjelim startom ruši suparnika, smatra se prekršajem. KNS HNS-a u izazovima ovakve prirode procjene sudaca u terenu smatra konačnim odlukama bez intervencije VAR suca, objašnjava Sudačka komisija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!