Suci i klubovi u Medulinu o poboljšanju suđenja u HNL-u

12.01.2023.

20:10

Autor: Marko Percan/TVD2/A.M./HRT

Bruno Marić na sudačkom seminaru u Medulinu

Bruno Marić na sudačkom seminaru u Medulinu

Foto: TVD2 / HRT

U Medulinu je održana zajednička priprema Komisije nogometnih sudaca i predstavnika klubova Hrvatske nogometne lige uoči nastavka natjecateljske sezone. Namjera je bila povesti raspravu o spornim situacijama i izazovima s kojima su se i jedni i drugi susretali u jesenskom dijelu prvenstva.

- Pa evo recimo, ono što je bilo prijeporno i o čemu se raspravljalo u javnom prostoru najviše je zadnje kolo Slaven - Hajduk, dvojbeni kazneni udarac, pa u istom kolu Lokomotiva - Varaždin, to su situacije u kojima imamo različita mišljenja, rekao je šef Komisije nogometnih sudaca Bruno Marić.


Sve dvojbene situacije prikazane su ponovno. Poput one na utakmici Hajduk - Dinamo.


- Pitamo se sad, okej, zašto ovo sudac nije vidio? Jer se događa ispred njega... Međutim, ovdje je potencijalno igranje rukom, ovaj sudac je fokusiran na to, dal će ovaj igrač Hajduka igrat rukom, objašnjavao je prisutnima na seminaru Bruno Marić.


Razgovaralo se i o gruboj igri, opomenama pri korištenju ruke te o povlačenju u kaznenom prostoru. Klubovi to pozdravljaju:


- Puno se daje, možda i previše sucima prostora, medijskog i svega, analiziramo, vrtimo film tri puta pa donesemo odluku, dok taj dečko tamo mora donijeti odluku u minuti pod pritiskom, nije mu lako, a sad da li smo pritom oštećeni ili ne, na kraju sezone  plus dva ili minus dva,  nekako dođemo na nulu, rekao je tehnički direktor Lokomotive Igor Cvetković.

- Mene smeta da se suci postavljaju s visoka pri donošenju odluka i kad nisu spremni za očiglednu pogrešku priznati da su pogriješili. Tako onda isprovociraju revolt i kod igrača i na klupi i kod svih koji rade u nogometu, smatra menadžer Istre 1961 Goran Roce.


A tih pogrešaka i dalje ima. Unatoč VAR-u:


- Vi morate znati da mi radimo sa šest kamera, u uvjetima gdje par stadiona ima problema s kamerama pa ne možemo situaciju u pravom smislu ni pogledati, objašnjava Bruno Marić.


A iako su mnogi nezadovoljni suđenjem na nedavnom Svjetskom prvenstvu, iz svega će se nastojati izvući lekcije.


- Mislim da je to jedna od dobrih strana koje smo vidjeli na Svjetskom prvenstvu. Iako ih je bilo puno lošijih, ali ono što je bilo dobro je balans kod dodjele opomena i tu ćemo i mi poraditi na sebi, najavio je Marić.


Na nužnim sudačkim poboljšanjima nastavit će se stoga raditi i u proljetnom dijelu prvenstva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!