16:14 / 24.04.2020.

Autor: I.L./Hina

Stroga pravila za odvijanje treninga, razmak od pet metara

HNK Gorica počela s treninzima (Matija Habljak/PIXSELL)

HNK Gorica počela s treninzima (Matija Habljak/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U ponedjeljak se vraća sport u Hrvatskoj.
Kao što je jučer i najavljeno iz Središnjeg državnog ureda za šport, Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je detalje preporuke vezano uz povratak treninzima 27. travnja sportašicama i sportašima I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Sukladno epidemiološkoj situaciji u Republici Hrvatskoj preporuku je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a njome je propisano na koga se odnosi mogućnost treniranja, koje sve uvjete treba zadovoljiti kako bi se treninzi mogli održavati, na koji način treba voditi evidenciju treninga i točno postupanje za vrijeme, te prije i poslije trajanja treninga.

Organizacija treninga moguća je isključivo na sportskim objektima koji mogu udovoljiti tehničkim i sigurnosnim uvjetima da se može poštovati fizička udaljenost od 5 metara među svim sportašima, odnosno da postoji prostor od 20 četvornih metara po sportašu, a trening istovremeno smije biti organiziran za najviše pet osoba uključujući jednog trenera i s minimalnim brojem tehničkog osoblja koji rade na pojedinom objektu na koje se također odnose sve mjere prije, tijekom i nakon treninga.

Na sportskom objektu moraju biti osigurani svi higijenski i sigurnosni uvjeti propisani važećim uputama tijekom trajanja mjera, za što su nadležni gradski sportski savezi ili zajednice odnosno županijski stožer civilne zaštite.

Za svaki trening uspostavit će se sustav vođenja evidencije treniranja (podaci o treneru, sportašu, asistentu i eventualno ostalim uključenim osobama potrebnim za odvijanje treninga te lokaciji treniranja) radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2.

Treninzi smiju biti održani samo sukladno rasporedu i s točno onim sportašima i trenerima te uz prisustvo potrebnog tehničkog osoblja koje je navedeno u rasporedu.

Ako netko ima povišenu tjelesnu temperaturu ne smije dolaziti na treninge, a posumnja li se ili utvrdi li se tijekom treninga da netko ima povišenu tjelesnu temperaturu ili bilo kakve simptome respiratorne bolesti trening se prekida te se oboljeli upućuje obiteljskom liječniku na daljnju obradu.

Igračima i trenerima na trening se preporučuje da dolaze pojedinačno, osobnim vozilima, u opremi za trening uz izbjegavanje korištenja prostorija svlačionice.

Tijekom treninga preporučuje se da drže razmak od pet metara kao nužne udaljenosti za fizičku distancu.

Gdje god je moguće treninzi se trebaju održavati na otvorenom terenu.

Nakon korištenja lopti, rekvizita i ostale opreme potrebne za trening, sva se mora po završetku treninga dezinficirati.

Za treninge u kontaktnim sportovima gdje nije moguće održavati fizičku distancu između trenera i sportaša, preporučuje se da uvijek isti trener i isti sportaš odrade trening.

Nakon treninga igrači i treneri odlaze izravno kući, bez tuširanja i bez ulaska u svlačionicu, poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan.

Nakon svakog treninga zatvorene sportske objekte (sve dijelove sportskog objekta trenažni prostor, sanitarni čvor) potrebno je dezinficirati prema naputcima HZJZ-a, zaključak je Preporuka koje je usvojila Vlada.

Hrvatska će se tako u ponedjeljak pridružiti europskim državama koje su omogućile vrhunskim sportašima povratak na treninge, a među njima su i Njemačka i Austrija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!