Strahonja: Za kaznene udarce oštećeni Dinamo i Rijeka

01.02.2021.

21:44

Autor: HRT

Marijo Strahonja

Marijo Strahonja

Foto: Stadion / HRT

Iza nas su uzbudlijive utakmice domaćeg nogometnog prvenstva nakon kojih je bilo dosta kritika na suđenje.

U emisiji Stadion urednika i voditelja Marka Šapita gosti su bili sudački ekspert Marijo Strahonja te Mario Carević, nekad sjajan igrač, a danas u trenerskim vodama, trenutačno je na klupi hrvatskog drugoligaša Rudeša.

Dinamo je s 3:1 u najvećem hrvatskom derbiju svladao Hajduk, a evo kako je utakmicu doživio bivši igrač splitske momčadi Mario Carević.

- Bila je to sadržajna utakmica, puna dinamike. Mislim da su obje ekipe prezentirale kvalitetan nogomet. Hajduk je bolje ušao u utakmicu, ali je Dinamo brzo nakon gola preuzeo inicijativu, rekao je Carević.

Unatoč kvalitetnoj utakmici, o suđenju nakon derbija pričalo se puno više.

- Mario Zebec je vrlo dobar sudac s međunarodnom licencijom, koji je imao nesretnu okolnost da mu se tri dana prije ove utakmice dogodila jedna kritika, utakmica u Gorici, što sigurno nije bio dobar temelj za ovaj derbi. Sigurno da je imao veliko opterećenje kako se pripremiti za ovu utakmicu i tu se vidio psihološki teret, izjavio je Strahonja.

U Stadionu je izdvojeno nekoliko ključnih točaka s derbija. U sedmoj minuti, situacija Majera i Simića, gdje se očekivao kazneni udarac.

- Očekivao se s pravom, jer je ovo evidentan kazneni udarac. Obrambeni igrač nema namjeru ulaska u blok i građenja lopte, već ima namjeru izbijanja lopte, smatra Marijo Strahonja te dodaje: - Kod sudaca je važno da resetiraju svoje emocije, ono što su vidjeli, i da idu hladne glave na monitor.

U 14. minuti ponovno je bila naznaka potencijalnog kaznenog udarca za Dinamo, Simić je bio u dvoboju s Gavranovićem, no ovdje se radilo o vrlo dobroj procjeni glavnog suca koji je donio ispravnu odluku.

Sudac pak nije donio neke ispravne odluke u dvoboju Dinama i Šibenika, u kojemu su slavili Šibenčani 2:1 u Maksimiru. Marijo Strahonja smatra kako su Zagrepčani oštećeni za dva kaznena udarca. U 69. minuti Tolić je u miru primio loptu i obrambeni igrač ga je nagazio.

- Nisam siguran da ovo nije kazneni udarac, ima elemenata za kazneni udarac, rekao je Strahonja, a smatra da je kazneni udarac za Dinamo trebao je biti dosuđen i u 78. minuti nakon starta Bulata na Majera.

- Jedan od glavnih kriterija je da igrač ima loptu pod kontrolom, a Majer je definitvno ima u ovoj situaciji. Ovdje je Majeru narušen balans, imao je mogućnost postignuti udarac prema golu i ovo je kazneni udarac, kaže Strahonja.

Osim Dinama, oštećena je i Rijeka, kojoj je trebao biti dosuđen kazneni udarac u dvoboju na Rujevici u kojemu je izgubila 0:2 od Gorice.

- U 64. minuti bilo je evidentno igranje rukom Suka. Podlaktica je otišla debelo od tijela, zadnje upute i smjernice Uefe su da svaka ruka koja je odmknuta od tijela ili iznad tijela mora biti kažnjiva, smatra Strahonja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!