19:52 / 16.12.2021.

Autor: Mirna Zidarić/M.M./Dnevnik/Sport/HTV/HRT

Strahonja o Petkovićevom penalu: Sudac je zauzeo visoki kriterij

Marijo Strahonja

Marijo Strahonja

Foto: Sport / HRT

Jučerašnja odgođena utakmica 4. kola domaćeg prvenstva između Istre i Dinama završila je slavljem Modrih 2:0, ali s čak tri isključena igrača.

Sudačke odluke i dalje se pomno analiziraju, a evo što je rekao naš sudački ekspert Marijo Strahonja.

- Nije bilo zaleđa i u konačnici VAR je donio ispravnu odluku. To je bilo evidentno već kroz prvi prikaz na TV ekranima, rekao je komentiravši prvu spornu situaciju već u 10 minuti kada je Gojak zabio za vodstvo. Iako je bilo označeno zaleđe, nakon intervencije VAR-a pogodak je priznat.

Druga sporna situacija dogodila se u 80. minuti. Dinamo je ostao s igračem manje nakon što je zbog drugog žutog isključen Theophile-Catherine. No, samo tri minute kasnije gosti su izborili kazneni udarac. Livaković je ispucao loptu, Petković pobjegao domaćoj obrani, prošao vratara Lučića i pao. Vratar Istre zbog prekršaja morao je napustiti igru.

- Kod kaznenog udarca sudac je mislio da je obrambeni igrač učinio prekršaj i dosudio kazneni udarac, međutim uslijed VAR kontrole došli su do zaključka da je vratar učinio prekršaj. Vratar nije imao mogućnost igranja loptom već je svjesno i namjerno rukom zaustavio igrača, rekao je Strahonja.

Petković je izveo udarac s 11 metara, ali je zbog zastajkivanja pogodak poništen, a Petković je zaradio drugi žuti i morao je u svlačionicu.

- Nogometna pravila kažu da igrač prilikom izvođenja može fintirati pri kretnji do same lopte, ali u posljednjem koraku nema pravo. Petković nije zastao, ali je minimalno fintirao i to je bilo dovoljno da je ova nepopularna odluka bila potkrepljena pravilima igre suca Duje Strukana, smatra naš sudački ekspert, te dodaje da se u tom slučaju ne ponavlja, već se dosuđuje neizravni slobodni udarac za obrambenu ekipu i obavezno opomena igraču koji je fintirao.

- Nisam siguran koliko je to sudac tijekom igre mogao samostalno primijetiti, već se pripremao za ovu utakmicu i tijekom pripreme analizirao svakog igrača, pa i samog Petkovića, i utvrdio je da tijekom izvođenja kaznenih udaraca tijekom prvenstva dolazi do minimalnih nepravilnosti. On je zauzeo visoki kriterij, visoku strogoću u ovome i postavio visoki kriterij općenito izvođenja kaznenih udaraca koji će se ubuduće morati primjenjivati jer će ekipe očekivati stroga pravila od strane sudaca, rekao je Strahonja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!