Strahonja pohvalio igrače Hajduka jer su mirno prihvatili dva poništena gola

29.01.2023.

22:03

Autor: Stadion/A.M./HRT

Marijo Strahonja

Marijo Strahonja

Foto: Stadion / HRT

HRT-ov sudački ekspert Marijo Strahonja pohvalio je suđenje u obje ključne utakmice 19. kola SuperSport HNL-a, dvobojima Dinamo - Lokomotiva i Istra 1961 - Hajduk, iako je priznao da prvi od dva poništena gola Hajduka u Puli nije bio jasan na snimkama.

- Dobro je sudio najzahtjevniju utakmicu u ovom kolu. Imao je potrebu za dvije VAR intervancije jer su bile dvije apsolutno granične situacije, rekao je o sucu pulskog dvoboja Igoru Pajaču i krenuo analizirati tri (ne)sporne situacije.


- Pogodak u 29. minuti je apsolutno regularan, nije bilo zaleđa Ercega, rekao je o priznatom prvom golu Istre.


Za prvi poništeni gol Hajduka u 36. minuti, gdje je utvrđeno zaleđe Livaje, iako je zabio Melnjak, Strahonja priznaje da se po snimkama teško može vidjeti ispravnost, ali ističe da treba vjerovati sucima:


- Ovo pokazuje koliko je teško i pomoćnim sucima i VAR sobi, količina kamera nije dovoljna. Kad je ovakva situacija onda sucu u VAR sobi treba dati vrijeme da svakog igrača kalibirira u sustav. Na osnovi ove linije mi moramo vjerovati VAR sobi, jer sigurno su pedantno radili analizu, ali da ta slika uvjerljivo prikazuje i ispravnu liniju i Livaju da je za nekoliko centimetara u poziciji zaleđa, na osnovu ove produktivne slike to ne možemo reći. No nisu tu krivi suci nego količina kamera.


U 43. minuti je možda zaleđe bilo malo jasnije?


- Ovdje je apsolutno pozicija zaleđa. Možda je nekog malo zbunila pozicija vratara, no igrač bijeli se nalazio ispred. Treba pohvaliti reakciju Hajdukovih igrača koji su pokazali profesionalnost i dostojanstvo nakon ovih odluka, znam da nije lako u tako kratkom vremenu prihvatiti dvije tijesne odluke protiv tebe, rekao je Strahonja i zaključio:


- Nisu tu krivi VAR suci, tu je generalno kriva produkcija, za koju smatram da fali i količina kamera i da moraju biti postavljene pod boljim kutem. Naša liga je dobra liga, ali ukoliko ćemo imati koju kameru više, biti će još zanimljivija i produktivnija i to bi sve skupa moglo biti još zanimljivije. Svi bi mi htjeli da se unaprijedi ovaj sustav, već tri godine smo u VAR-u, vidjeli smo što donosi na SP-u, ne možemo biti na tako visokoj razini, ali mogli bi se malo popraviti, da ne mora prekid trajati po pet i više minuta dok se komplicirana situacija sagleda, kaže Strahonja. 


O sucu utakmice Dinamo - Lokomotiva Čuljaku kaže:


- Sve u svemu je vrlo dobru sudio. Oba kartona bila su ispravna, bio je dobro pozicioniran i dobro se kretao, rekao je Strahonja o Čuljaku, koji je u cijeloj utakmici dosudio samo tri prekršaja, a od toga je dva žuta kartona i isključenje zaradio Josip Mišić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!