21:45 / 13.01.2020.

Autor: I.L.K./HRT

Strahonja o VAR-u: Problem će biti slobodno sudačko uvjerenje

Marijo Strahonja (Screenshot: HRT)

Marijo Strahonja (Screenshot: HRT)

Foto: - / HRT

Sudac ostaje taj koji sudi, a VAR je samo pomoćno sredstvo.
Posljednjeg dana siječnja utakmicom između Intera i Istre 1961 kreće proljetni dio prvenstva. Bit će to povijesni dan za hrvatski nogomet jer će utakmica u Zaprešiću biti premijerna u HNL-u na kojoj će se primijeniti Video Assistant Referee ili skraćeno VAR tehnologija.

- Sve je sjelo na svoje mjesto. Edukacija je trajala deset mjeseci. Bile su opsežne edukacije, pune izazova, različitih testiranja, sve to bilo je pod okriljem i pod kontrolom Međunarodne nogometne federacije. Vjerujem da su stadioni pripremljeni, optički kablovi, VAR sobe, tehnologija. Mislim da su Hrvatski nogometni savez i sudačka organizacija spremni, rekao je Marijo Strahonja u emisiji Stadion.

Sudac ostaje taj koji sudi, a VAR je samo pomoćno sredstvo.

- To je alat koji signalizira jasne i očigledne pogreške i to samo u četiri slučaja: kazneni udarac, posebno pogodak, isključenje igrača i identifikacija igrača. Najviše problema bit će u tzv. fazi napadačkog posjeda. Postoji određena točka od koje se gleda kretanje akcije. Ta napadačka točka je onaj trenutak u akciji gdje ekipa koja je u posjedu lopte vidljivo kreira napad za postizanje pogotka. To određuje VAR sudac sa stiskanjem jednog gumba u VAR sobi. Taj trenutak je vrlo važan jer se od njega radi snimka, i u slučaju da se dogodi incident ili propušteni incident ili previd od strane suca od tog se trenutka analizira ta akcija. Važna je i za brzinu pregleda snimke. Uigranost i koordiniranost sudačkih timova i komunikacija između njih je iznimno važna, objasnio je Strahonja.

Protokol je temeljni dokument kojeg se suci moraju držati.

- Imate dvojbenu situaciju u slučaju zaleđa. Ako pomoćnom sucu miriše na zaleđe on ima obavezu i uputu pustiti takvu situaciju. Nakon nekoliko sekundi može se dogoditi pogodak, može lopta otići van granica terena za igru ili se može odgoditi napad. U sve tri situacije pomoćni sudac mora podići zastavicu u zrak, pet do osam sekundi nakon te situacije što će biti nerazumljivo gledateljima. Ako se dogodi pogodak, VAR tehnologija će reći je li ispravan po pitanju zaleđa, izađe li lopta ili se odgodi napad sudac će podići zastavicu i bit će proglašeno zaleđe. U geometrijskom dijelu oko zaleđa VAR je gotovo savršen, ali gdje je uključen ljudski faktor, a uključen je ponajviše kod prosuđivanja prekršaja u kaznenom prostoru, bit će određenih poteškoća. Znamo da tu postoji slobodno sudačko uvjerenje koje spada u sivu zonu. To nije jasna i određena pogreška propisana protokolom, istaknuo je Strahonja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!