19:56 / 04.02.2021.

Autor: A.M./HRT

HRT-ov sudački ekspert kritizira suca, ali i VAR sobu u dvoboju Rijeke i Šibenika

Marijo Strahonja

Marijo Strahonja

Foto: TVD2 / HRT

U nastavku domaćeg nogometnog prvenstva umjesto o igri, sve se više govori o suđenju. Upravo je suđenje bila glavna tema i nakon jučerašnjeg susreta Rijeke i Šibenika, a sve je izanalizirao HRT-ov sudački ekspert Marijo Strahonja.

Sve je više izravnih kritika na odluke nogometnih arbitara, bunili su se Goričani nakon dramatične pobjede Dinama, Koprivničani nakon poraza od Istre, dinamovci čak i nakon što su pobijedili Hajduk. Padale su suspenzije i kazne zbog svega toga, no izgleda da se na travnjacima ništa nije promjenilo. Ukratko,  ni jučer se sudac Vučković i njegovi pomoćnici iz VAR sobe sinoć nisu proslavili, prisjetimo se zato sinoćnjih spornih situacija...


Prva je došla u trenutku dok je bilo 0:0, a Vučković je dosudio kazneni udarac za Rijeku zbog povlačenja Menala, no VAR je poništio odluku zbog minimalnog zaleđa. Kod rezultata 2:1 za Šibenik, Vučković opet dosuđuje kazneni udarac, ali VAR ga i drugi put ispravlja. Marijo Strahonja ističe kako su sve to bile dobre odluke VAR-a, no istaknuo je kako te situacije ne idu na čast sucu, koji je previše griješio, a i sve se više vremena gubilo na razgovore s VAR sobom, što je uzrokovalo dugačke  prekide u igri, koji su pak stvarali nervozu kod igrača.


I dok te dvije odluke nisu digle previše prašine, treća jest. U konfuznoj i dramatičnoj utakmici Riječani su ipak došli do izjednačenja, igrala se sama završnica, točnije 90. minuta, kad je zabio Yenteke. Ovaj put Vučković nije vidio ništa sporno, no VAR suci su prekinuli igru i dosudili zaleđe Kulenovića u trenutku kada je lopta proslijeđena Yentekeu glavom. 


- Vidi se da je linijom označen krivi igrač, koji jest u poziciji zaleđa, ali niti je utjecao na igru niti je postigao pogodak, prokomentirao je Marijo Strahonja.


Nova sporna situacija dogodila se u sudačkoj nadoknadi, Vučković nije vidio povlačenje koje se dogodilo ispred njega, samo je odmahnuo rukom, ali ga VAR soba - ponovno ispravlja.


-  Kod te zadnje odluke sudac je bio na tri metra i nije to okarakterizirao kao kazneni udarac. Odluka je dvojbena, no to uopće nije situacija u kojoj bi se trebala javiti VAR soba, smatra Strahonja.


Prvi čovjek sudačke organizacije Ante Kulušić rekao je: - Uskoro ćemo organizirati novi seminar i napravit ćemo sve da bude što manje grešaka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!