20:06 / 08.06.2020.

Autor: K.L./Stadion/HRT

Strahonja o akciji kod pobjedničkog gola Hajduka: Sudac je pogriješio

-

-

Foto: - / -

Glavni sudac je bio Zdenko Lovrić, a VAR sudac Ivan Bebek.
Sudački ekspert HRT-a Marijo Strahonja komentirao je u emisiji Stadion sporne situacije s utakmice u Splitu na kojoj je Hajduk na praznom Poljudu svladao Inter iz Zaprešića 2:1. Glavni sudac je bio Zdenko Lovrić, a VAR sudac Ivan Bebek.

Hamza je napravio u prvom poluvremenu dva prekršaja od kojih je samo za drugi start dobio žuti karton.

- Općenito smo u ovom kolu imali problema zbog nedosljednosti oko donošenja disciplinskih mjera, prvenstveno žutih kartona. Ovdje imate sve elemente za žuti karton u prvoj situaciji, a dvije, tri minute kasnije se dogodila i ova druga situacija gdje je sudac igraču pokazao žuti karton. Ne vidim razloga zašto ne pokazati žuti karton ako je to igrač zaslužio, rekao je Strahonja.  

U 52. minuti kod kaznenog udarca za Hajduk, Soldo je igrao rukom u vlastitom šesnaestercu, a postavilo se i  pitanje da li je lopta, ranije u akciji, izašla van granica terena.

- Vrlo je jasno kako se radi o propuštenom incidentu, sudac nije ovo okarakterizirao kao prekid igre i kazneni udarac. Naravno, jedini zadatak u VAR sobi je da se ta situacija pregleda. Iskusni Bebek je ustanovio da se radilo o igranju rukom i dao je mogućnost glavnom sucu da promijeni svoju odluku. Jedanaesterac i crveni karton je apsolutno ispravna odluka. Drago mi je da je sudac shvatio da je pogriješio i prihvatio ovu odluku,  

- Smisao je VAR-a da otkloni pogreške, i mi smo kroz ovaj virtualni zid pokušali ustanoviti je li cijeli obujam lopte bio izvan terena, ali nismo uspjeli. Mada ovaj alat koji mi posjedujemo, VAR suci nemaju. Tako dugo dok pomoću nekog alata ne možemo ustanoviti pogrešku, treba dati za pravo sucima, komentirao je Strahonja mogući izlazak lopte iz igre na početku akcije.

Uz to, ponavljalo se izvođenje penala jer je vratar Matković kod prvog pokušaja prerano napustio gol-liniju.

- Javila se VAR soba. U pravilima igre piše ukoliko igrač s jednom nogom nije na liniji, udarac mora biti ponovljen. Dolaskom VAR tehnologije striktno su suci dobili uputu da ovakve situacije sankcioniraju. Ako se i već ovo dogodilo, ali važno je da se od sad nadalje pridržavaju ovakvih odluka. Ovdje sucu ne možete ništa zamjeriti, zaključio je Strahonja.

Kod pobjedničkog pogotka Hajduka za 2:1, ponovno sporna situacija. Da li je Ismajli napravio prekršaj prije gola?

- Po mojem mišljenju ovdje se apsolutno radi o prekršaju, vidite kako igrač Hajduka udara žutog po nozi. Koliko mogu iščitati ovu situaciju i komunikaciju, radi se o propuštenom incidentu nakon postignutog pogotka. VAR sudac mora pogledati cijelu situaciju od početka akcije. VAR je vrlo dobro intervenirao, dao drugu priliku, ali glavni sudac je pogriješio, objasnio je Strahonja u emisiji Stadion.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!