22:40 / 05.08.2020.

Autor: I.L./HRT

Štimac za HRT: Žao mi je što Osijek nije na mjestu Lokomotive

-

-

Foto: - / -

Svi daljnji Štimčevi nogometni planovi vezani su isključivo uz Indiju.
Igor Štimac na klupi je indijske reprezentacije od svibnja prošle godine. Zbog trenutačne situacije zadržao se malo dulje od planiranog na domaćem terenu, točnije kao i većina Metkovaca ovih dana prati Maraton lađa. S Borisom Jelavićem porazgovarao je o nogometnim aktualnostima.

Bivši hrvatski reprezentativac prati domaće nogometne aktualnosti, a za HNL-ovu sezonu 2019./2020. kaže da je bila jako zanimljiva.

- Ne u onom smislu borbe za prvaka jer tu dvojbe nije bilo kao ni proteklih godina, ali borba za drugo mjesto je bila nadasve interesantna. Čestitke Lokomotivi na izvrsnom uspjehu i treneru Tomiću koji je potvrdio svoje iznimne kvalitete s jednom mladom momčadi, perspektivnom. Meni je osobno žao što nije Osijek na njihovom mjestu. Ne zato što imam nešto protiv Lokomotive. Nego jednostavno smatram da Lokomotiva kao klub po tradiciji i svemu ne bi trebao biti tu, na mjestu da predstavlja hrvatski nogomet. Bez navijača, bez one podrške koja je nužna u takvom natjecanju, a to Osijek u svakom slučaju ima.

Ističe kako je Hajduk uvijek prisutan gdje god ide.

- Šteta što je Hajduk pokleknuo tu, što se eksperimentiralo, jako slabo su se pripremili za nastavak natjecanja nakon stanke koja je uslijedila radi Covida. Evidentno je da se ponovno potvrdilo kako se radi o krivom modelu upravljanja klubom, o krivom načinu shvaćanja, vođenja i upravljanja klubom kao što je Hajduk.

Kakve su šanse Dinama u novoj europskoj sezoni?

- Ovisi kako će novi ili stari trener posložiti stvari, kako će Dinamo funkcionirati na nogometnom tržištu. Dosad su, odnosno prošle sezone s Bjelicom jako dobro funkcionirali. Bitno je zadržati tu razinu pogađanja prilikom dovođenja igrača kvalitetnih. Dinamo je utvrdio sebe kao jedna europska vrijednost što se tiče kontinuiteta natjecanja.

Štimac je od 2012. do 2013. bio na klupi Vatrenih i ne krije zadovoljstvo zbog nastavka suradnje izbornika Zlatka Dalića i hrvatske reprezentacije.

- Čestitke i Zlatku i nogometnom savezu na nastavku zajedničkog rada. Mislim da su svi hrvatski navijači mirni i oduševljeni jednom takvom odlukom zajedničkom. Da nas očekuje sad ponovo jedna tranzicija, da ćemo vidjeti novih imena, Hrvatska ima puno nogometne mladosti, talentirane. Nastavlja se ta tradicija nogometne uspješnosti Hrvatske.  

Svi daljnji Štimčevi nogometni planovi vezani su isključivo uz Indiju.

- Našao sam svoj mir tamo, ljude s kojima dobro surađujem, koji razumiju što treba napraviti da bi zemlja išla naprijed na nogometnom planu. Nije lako dizati se na ovu nogometnu razinu i trendove koji danas postoje. Treba tu puno truda, puno ulaganja u infrastrukturu. I ono što ja mojim Indijcima kažem da mi napredujemo u zadnjih godinu i pol dana otkad sam ja tamo u svim segmentima nogometne igre, ali brzina kojom napredujemo je još uvijek niža od one brzine kojom idu Japan, Australija, Kina, Katar i drugi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!