Stadion u Kranjčevićevoj uskoro bi mogao dobiti četiri natkrivene tribine

06.06.2022.

20:08

Autor: Ante Raić/HRT/IMS

Stadion u Kranjčevićevoj

Stadion u Kranjčevićevoj

Foto: HTV / HRT

Stadion u Kranjčevićevoj već je desetljećima dom zagrebačkim prvoligašima. Budući da je u planu rušenje stadiona u Maksimiru, dok se ne izgradi novi, na Trešnjevku bi se trebao preseliti - i Dinamo. Ali tek nakon temeljite rekonstrukcije i dogradnje stadiona, čiji bi kapacitet bio 13 tisuća gledatelja.

Stadion koji je svima u Hrvatskoj postao poznat nakon postrojavanja Zbora narodne garde 1991., uskoro bi mogao postati pravi nogometni stadion s četiri natkrivene tribine. Djelomično je obnovljen prije četiri godine - sjedalice na istočnoj tribini, sanitarni čvorovi i novi travnjak.

- Ništa drugo nije napravljeno. I svakako ideju pozdravljamo. Jer zadnje značajnije uređenje na ovom stadionu je bilo prije 35 godina za Univerzijadu, kaže Dennis Gudasić, izvršni direktor NK Lokomotiva.

Nakon što je Hrvatski dragovoljac ispao iz prve lige, Lokomotiva je trenutačno jedini zagrebački klub kojemu je Kranjčevićeva domaći teren.

- Pozdravljam svaku inicijativu, bilo koga, ili zagrebačke vlasti, ili državne. Čim rade novi objekt, rade dobru priču za sport, a to je nešto što je nama neophodno, rekao je Božidar Šikić, dopredsjednik Zagrebačnog nogometnog saveza

Grad je naručio studiju, no ne želi je objaviti. Novi stadion imao bi četiri tribine, a kapacitet bi sa sadašnjih 5 tisuća gledatelja porastao na čak 13 tisuća.

- Kakav će bit model, da li ćemo ići u partnerstvo s nekim od nogometnih klubova ili s privatnim investitorom, koji će bit sadržaji, to je i dalje za raspravu. Ne možemo raspravljati samo o stadionu u Maksimiru, a da ne govorimo o zamjenskom stadionu, zato smo naručili studiju, da vidimo koliko bi koštala investicija za stadion u Kranjčevićevoj. To je zapravo dio jedno te istog procesa, kazao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Dinamo bi tako dobio stadion na kojem bi mogao igrati europske utakmice, a onaj u Kranjčevićevoj ostao bi na korištenje Lokomotivi i ostalim zagrebačkim prvoligašima.

- Rekonstrukcija stadiona u Kranjčevićevoj je jedna od opcija koja ima svrhu osigurati Dinamu zamjenski stadion kad krene gradnja u Maksimiru. Predstavnici GNK Dinamo i gradske vlasti nastavljaju s aktivnostima usmjerenim prema izgradnji novog stadiona u Maksimiru, poručuju iz Dinama.

U sklopu tribina planirani su i poslovni prostori, a uredio bi se i dio iza buduće tribine za navijače gostiju.

- Na golemom području iza stadiona, na kojemu je nekoć bila tvornica svile i prostorije tvrtke Taksi Remont danas je šikara, a ubuduće bi trebao biti park otvoren građanima bez obzira na održavanje sportskih događaja.

Investicija je procijenjena na 80 milijuna kuna. S obzirom na zagrebački proračun, koji iznosi 15-ak milijardi, te omjer dobivenog i uloženog, čini se da si grad to može priuštiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!