Skandal sa zoljom: "Ako budemo inzistirali na poštovanju propisa, možemo odmah ugasiti ligu"

22.09.2022.

11:26

Autor: HRT/Hina

Ilustracija: Nogometni travnjak

Ilustracija: Nogometni travnjak

Foto: Marko Lukunic/ / PIXSELL

NK Plitvice u Mukinjama dobio je odluku disciplinskog suca Nogometnog saveza Ličko-senjske županije o novčanoj kazni i igranju triju utakmica bez gledatelja te ako do sutra ne najave žalbu, moći će u subotu odigrati redovitu utakmicu na svojem terenu.

Disciplinski sudac Darko Banić ukinuo je privremenu suspenziju igrališta i donio novu odluku s dvije kazne za klub kao organizatora utakmice na kojoj se 11. rujna dogodio incident u kojemu je ispaljeno nekoliko eksplozivnih naprava iz zolje.  


Banić u obrazloženju kaže da je “utvrđena odgovornost kluba” te je kažnjen s igranjem triju utakmica bez gledatelja i određeno mu je da u proračun Nogometnog saveza LSŽ-a uplati 3000 kuna.


Odluka se temelji na Disciplinskom pravilniku HNS-a i izvještaju sa sporne utakmice “zbog bacanja petardi i nekoliko topovskih udara izvan terena, osim jednog koji je pao u teren”.


Ako klub danas i sutra ne najavi žalbu, na odluku se više neće ni moći žaliti, a u subotu će moći igrati na svojem terenu i to prvu od tri utakmice bez publike. Ako pak najavi žalbu, ostaje im suspenzija stadiona te će do završetka disciplinskog postupka moći igrati samo na gostujućim terenima.

Na pitanje mora li klub učiniti i dodatne logističke napore kako se više ne bi dogodilo da se na tribine može doći, kao u konkretnom slučaju, čak i s lakim raketnim bacačem zoljom, Banić odgovara da nigdje u nižim rangovima natjecanja ne postoje svi propisani uvjeti.


- Kad bi se strogo inzistiralo na poštovanju propisa možemo odmah ugasiti ligu, jer puno bi novca trebalo uložiti, to nije ni Hajduk ni Dinamo, a svejedno bi trebalo puno zaštitara, podizanja ograda, inspekcije na ulazima, a to sve košta.


Treba pojačati sigurnost, educirati navijače, preventivno djelovati, jer u nižim ligama, u Istri, Slavoniji, Dalmaciji, svugdje, situacija je takva da se na utakmice dolazi praktički bez ikakve kontrole.


Za pitanje je li 3000 kuna visoka ili niska kazna, Banić kaže da, primjerice, Hajduk za bengalke, topovske udare i slično dobije kaznu od oko 10.000 kuna te je 3000 kuna za šesti rang natjecanja “visoka kazna”.


- Ipak, slučaj u Mukinjama je čin pojedinca, on će biti sankcioniran od strane redovnog suda, a moje je bilo da kaznim i Klub, s tim da u obrazloženju jasno stoji da bi u slučaju ponavljanja nereda došlo do teže kazne i suspenzije stadiona, zaključio je Banić.


Općinsko državno odvjetništvo provodi dokazni postupak po kaznenim prijavama za dvojicu navijača, za jednog za opće opasnu radnju ili sredstvo, a za drugog za nedopušteno posjedovanje i nabavu oružja te za sprječavanje dokazivanja kaznenog djela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!