18:28 / 28.10.2020.

Autor: Mirta Šurjak/HRT

Rođendan koji se neće zaboraviti: Samo nas nebo rastavit' može

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Plamtjelo je nebo iznad Splita od ljubavi i emocija. Kraljica za svoga kralja, Torcida za Hajduka.
Plamtjelo je nebo iznad Splita od ljubavi i emocija. Kraljica za svoga kralja, Torcida za Hajduka. ➡️ Proslava rođendana Torcide nastavljena "dimnom zavjesom" na Rivi ➡️ Torcida velikim vatrometom u ponoć počela proslavu ➡️ U Splitu spektakularan vatromet i bakljada Torcidi za rođendan

- Ovo je ludilo. Gori sve. Samo nas nebo rastavit može.., govorili su navijači.

- Skakali smo od sriće. Ovo je nešto nevjerojatno.

- Fantastična atmosfera. Nevjerojatno. Predivno nešto.

I tako već 7 desetljeća. Od 1950. kad je osnovana uoči utakmice s Crvenom Zvezdom. Uvijek glasna, drukčija, avangardna i prkosna. Iako trn u oku brojnim političkim režimima koji su je zabranjivali i osporavali, opstala je. Kontra mraku, kontra sili.


- Ona je štit opstojnosti Hajduka. Rezultati dođu i prođu, ali dok je Torcide svaki Hajdukovac može mirno spavati, rekao je Jurica Gizdić, povjerenik za navijače i kroničar HNK Hajduk.

- Torcida je najstarija, najopstojnija navijačka skupina u Europi. Ali napraviti nešto onakvo kao sinoć to ne može nitko na svijetu, smatra Ivan Gudelj, veteran HNK Hajduk.


Navijače je sinoć pozdravio i Jadrolinijin trajekt Tin Ujević na posljednoj liniji za Supetar.

Gorio je Split i danas. Točno u podne zapalila se riva od baklji i navijačke pjesme uz poruku "Hajduk živi vječno a Torcida ni dan manje."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!