Raskol u Dinamu: Konačni izgon Zdravka Mamića iz Maksimira?

19.12.2022.

10:55

Autor: A.M./JL/HRT/Hina

Krešimir Antolić

Krešimir Antolić

Foto: Marko Prpić / PIXSELL

Sukob u Dinamu poprimio je razmjere kakvi su prije nekoliko tjedana izgledali nezamislivo, a mogao bi rezultirati konačnim "izgonom" Zdravka Mamića, prognane sive eminencije, iz maksimirskog kluba.  

Sve se razbuktalo kad je Skupština kluba na redovnoj sjednici 12. prosinca izglasala nepovjerenje članu Uprave Krešimiru Antoliću. Prema klupskim pravilima dalnja je procedura da Izvršni odbor na svojoj sjednici provede odluku Skupštine, no u kuloarima se priča kako će IO Dinama odbaciti odluku i krenuti u pravnu bitku s frakcijom pod kontrolom Zdravka Mamića.


Izvršni odbor priprema se pisati žalbu Gradskom uredu za opću upravu, tijelu nadležnom za verifikaciju sjednice, kojom će upozoriti na grubo kršenje klupskog Statuta, a usput će na akciju pozvati i Sportsku inspekciju.


Uža vlada Mirka Barišića sastala se u subotu u popodnevnim satima na neformalnom sastanku kako bi utvrdila koji smjer zauzeti nakon "skupštinskog puča", kojim je bjegunac od zakona Zdravko Mamić odlučio "pokazati mišiće" vladajućima.


Podsjetimo, na sjednici Skupštine početkom tjedna 40 pristaša gazde opterećenog 6,5-godišnjom pravomoćnom presudom izglasalo je da Antolić više ne može biti član Uprave. Razlog nije formalno obrazložen, ali jasno je da je Antolić rušenjem Mamićevih inicijativa na transfernom tržištu počeo dramatično kvariti financijske planove nekadašnjeg izvršnog direktora.


Situacija nije škakljiva samo sadržajno, nego i pravno: Statut, naime, kaže da je Izvršni odbor tijelo koje imenuje i razrješuje članove Uprave, ali i da je Skupština nadređena IO-u, koji je dužan provoditi njezine odluke.


Ovaj je put IO odlučio učiniti presedan, Barišićeva većina ne planira saviti kičmu jer posljednju Skupštinu drže nelegalnom.


- Članovi Izvršnog odbora, njih osmorica, zgroženi su atmosferom i incidentima kakvi u Zagrebu nisu viđeni barem pola stoljeća. Prijetnje, zastrašivanja i eksplicitne sočne psovke kojima su pučisti zasuli neistomišljenike trajali su tijekom cijele trosatne sjednice u Sheratonu. Mamić je odnio Pirovu pobjedu jer vjerujemo da u civiliziranom europskom društvu ne postoji takvo pravno tijelo koje bi blagoslovilo ovakve metode, rekao je izvor u Izvršnom odboru Jutarnem listu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!