10:58 / 11.09.2021.

Autor: Dameo Ramić Kovačić/HRT

Prva glavna sutkinja u HNL-u: Ponekad nogometaši ne znaju kako se ponijeti prema meni

Ivana Martinčić

Ivana Martinčić

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Ivana Martinčić (36) iz Koprivnice ostat će upisana kao prva žena koja je obavljala dužnost glavne sutkinje na utakmici najvišeg razreda hrvatskog muškog nogometa. Nakon susreta Gorice i Hrvatskog dragovoljca dojmove je podijelila sa slušateljima Hrvatskoga radija.

- Počašćena sam i zahvalna sudačkoj komisiji i rukovodstvu HNS-a. Velik je ovo dan za hrvatski nogomet i suđenje u njemu. Ja sam uživala, ali nadam se da su nogometaši i publika zadovoljni, jer to je jedino važno, a ostalo kako bude, uzbuđeno govori Ivana Martinčić, dok joj igrači Gorice i Dragovoljca u prolazu srdačno čestitaju na debiju. Premda se tijekom dvoboja neki od njih nisu libili prigovoriti na pokoju sudačku odluku.

- Ponekad nogometaši ne znaju kako se ponijeti prema meni, a ja sam na njih već navikla. Često krenu s prigovorom, kratko zastanu, pa opet nastave … Ali sve na kraju bude u redu, kroz smijeh će dama sa zviždaljkom, koja se suđenjem počela baviti s 22 godine.

- Otac je bio drugoligaški pomoćni sudac i počeo me nagovarati da se okušam u suđenju već sa 16 godina, a ja sam ipak još neko vrijeme igrala prvu žensku ligu za Podravke. Suditi sam počela s 22, od 2014. imam međunarodni status, a od 2019. sam i u elitnoj kategoriji FIFA-e. U međuvremenu sam već počela suditi Drugu mušku ligu i od tada ispunjavam i norme za muške suce, napominje Martinčić za koju, kao i za pomoćnu sutkinju Sanju Rođak-Karšić koja joj je velika podrška, nema popusta kad se radi o kondicijskim normama za suce.

Gorica - Hrvatski dragovoljac

Gorica - Hrvatski dragovoljac

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

- Potreban je maksimalan fokus da bih to uspjela. Iako kod nas suci nemaju status profesionalaca, ne stignem se baviti drugim stvarima. Potrebno je puno treninga i odricanja, ali poručujem mladim djevojkama koje se jako trude da nipošto ne odustaju. Uz mene je još par sutkinja na Drugoj i sve više njih na Trećoj ligi, a moj primjer im je najbolji motiv da nastave raditi i kad je teško, jer i meni je bilo teško, dodaje Martinčić koja će i dalje većinom suditi drugoligaške utakmice, ali i najjača međunarodna natjecanja nogometašica, s ambicijom da jednog dana sudi i europske utakmice nogometaša.

O koliko se velikom koraku radi, dovoljno ukazuje podatak da samo još četiri UEFA-ine članice (Francuska, Ukrajina, Češka i Wales) imaju sutkinju u elitnom razredu muškoga nogometa.

- Činjenica je da ulazimo u europsku elitu u ovom segmentu i vjerujem da ćemo Ivanu uskoro vidjeti i na međunarodnim utakmicama nogometaša, ponosno je dodao čelnik sudačke komisije HNS-a Bruno Marić.

- Ovo je velik poticaj i za ostale djevojke. Zagovarao sam taj iskorak već neko vrijeme, a uz podršku aktualnog vodstva Hrvatskog nogometnog saveza dobili smo priliku i presretan sam što je Ivana izašla na travnjak i upisala se u povijest. Pokazala je da može suditi na ovoj razini, nedavno je ispunila sve norme, a ovom prilikom istrčala barem 12-13 kilometara i dobro se nosila sa izazovom. Sve što smo vidjeli na terenu sugerira da smo povukli pravi potez, zaključio je Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!