Preminuo nogometni djelatnik Ante Pavlović

02.01.2022.

11:57

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ante Pavlović

Ante Pavlović

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

U Zagrebu je u 89. godini preminuo Ante Pavlović, jedan od najistaknutijih i najdugovječnijih hrvatskih nogometnih djelatnika. Pavlović je dao značajan obol odigravanju povijesne utakmice hrvatske reprezentacije, protiv SAD-a, 17. listopada 1990.

Ante Pavlović rođen je u Metkoviću 5. srpnja 1933. godine, a njegova natjecateljska nogometna karijera prekinuta je 1953. zbog ozljede. Bio je to njegov početak uspona kao nogometnog djelatnika koji je ostavio dubok trag na hrvatskom nogometu.

Od 1962. obnašao je dužnost tajnika Saveza. Dao je veliki doprinos izgradnji sportske infrastrukture u Zagrebu, kao i razvoju malog i ženskog nogometa u Hrvatskoj. Utemeljio je brojna natjecanja, turnire i nagrade te razvijao odnose s Hrvatima u dijaspori.

Nakon dvadeset godina na mjestu tajnika Saveza, 1982. godine prešao je na poziciju upravnog direktora Dinama, s kojim je osvojio prvenstvo Jugoslavije.

Krajem osamdesetih obnašao je dužnost glavnog tajnika Nogometnog saveza Jugoslavije, gdje je ostao do 1991. godine. U to vrijeme dao je i značajan doprinos osamostaljenju Hrvatskog nogometnog saveza.

U HNS se vratio 1992. godine na funkciju savjetnika. Kasnije je bio vršitelj dužnosti glavnog tajnika Saveza, te član Izvršnog odbora 1995. i 1996. godine.

Između ostalih nagrada, dobitnik je HNS-ovog Trofeja podmlatka, nacionalnog odlikovanja Red Danice Hrvatske, državne nagrade za sport "Franjo Bučar" i prestižnog Uefinog odlikovanja Smaragdni red časti, a 2018. godine proglašen je prvim počasnim glavnim tajnikom HNS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!