10:36 / 30.05.2019.

Autor: M.M./HRT

Preminuo nekadašnji vratar Hajduka

Ante Sirković (Foto: Hajduk.hr)

Ante Sirković (Foto: Hajduk.hr)

Foto: - / -

Nekadašnji vratar Hajduka Ante Sirković preminuo je noćas u 75. godini života.
Nekadašnji vratar Hajduka Ante Sirković preminuo je noćas u 75. godini života.

Ante Sirković rođen je u Splitu 3. lipnja 1944. godine. Svoju nogometnu karijeru počeo je u podmlatku Hajduka 1958. godine, a na Hajdukovu golu debitirao je 2. rujna 1962. godine protiv Vojvodine iz Novog Sada. Hajduk je tada pobijedio 2:1.

Od svog debija na golu Hajduka pa do odlaska iz Splita u lipnju 1973. godine za Hajduk je branio na ukupno 244 utakmice. Tada je otišao u Olimpiju iz Ljubljane. Prije toga je 1963. godine otišao na tri godine u NK Šibenik. Proveo je šest mjeseci i u RNK Split.

Međutim, ono što često Ante Sirković isticao, i na što je bio posebno ponosan, to je da je imao čast u Hajdukovu dresu igrati zajedno s Bernardom Vukasom, zatim s Gezom Šenauerom, Jolom Vidoševićem i drugim bijelim asovima koji su harali jugoslavenskim nogometom pedesetih godina prošlog stoljeća.

Na golu Hajduka Ante Sirković osvojio je prvenstvo Jugoslavije u sezoni 1970./71. i kup 1972. godine. Branio je i na onoj poznatoj utakmici protiv Leeds Uniteda u Splitu 25. travnja 1973. godine kada je Hajduku malo nedostajalo da se plasira u finale Kupa pobjednika kupova.

Iako nije nastupio za A reprezentaciju, važno je istaknuti da je Sirković jednom branio za B reprezentaciju Jugoslavije. Bilo je to 1964. godine. Nastupao je i za omladinsku reprezentaciju Hrvatske 1960. godine.

Bilo je i nekakvih ideja za odlazak u inozemstvo, u berlinsku Herthu, što nikada nije realizirano. Dolaskom reprezentativnog vratara u Split Rizaha Meškovića jedan je vratar postao višak. Stoga je zajedno s trenerom Slavkom Lušticom otišao u Olimpiju. Definitivnim odlaskom iz Splita u Ljubljanu 1973. godine, Sirkovićeva karijera počela je padati. U Olimpiji u prvoligaškoj konkurenciji proveo je dvije godine, poslije je čuvao gol Mercatora, također iz Ljubljane. Vratio se u Split 1977. Potom je jednu sezonu branio i bio trener Kolektivca iz Postira.

Komemoracija će se održati sutra 31. svibnja u 12 sati u kino-dvorani stadiona na Poljudu, a pogreb istog dana u 16:45 sati na groblju Lovrinac, prenosi Hajduk.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!